Total manlig dominans i bostadsstyrelser
Genom att granska årsredovisningarna från landets cirka 300 kommunala bostadsbolag har branschorganisationen Sabo fått en komplett bild av köns- och åldersfördelningen i företagens styrelser.
Siffrorna talar sitt tydliga språk – jämställdheten i allmännyttan är inte prioriterad.
Efter förra valet förfogade män över 71 procent av stolarna. Före valet 2010 var siffrorna ännu klenare – med kvinnor på endast 26 procent av styrelseposterna.
Bäst på att leverera kvinnor är Socialdemokraterna. 2012 var 35 procent av partiets ledamöter av kvinnligt kön. Sämst var Centerpartiet med 17 procent.
Elisabet Sundberger, ansvarig för Sabos styrelseutbildningar, pekar på ett systemfel när partierna nominerar kandidater till de kommunala bolagen.
– De tänker att bostadsbolag syssalar med byggande och många män tycker det är kul att bygga. Men de ser inte att det kan finnas andra viktiga kompetenser som de missar, säger hon till Hem & Hyra.
Andra viktiga faktorer när man skapar styrelser är att få en variation i tidigare erfarenheter och ålder, understryker Elisabet Sundberger.
Även där misslyckas partierna vid sin nominering. Efter förra valet var 49 procent av styrelseledamöterna 60 år eller äldre. Inte ens tio procent av ledamöterna var under 40 år fyllda.
– När man tillsätter en styrelse bör man tänka på mångfald i två dimensioner. Dels att man säkerställer att det finns olika formell kompetens, dels att man får in personer med kompetens i form av olika livserfarenheter baserad på exempelvis kön, ålder, kultur och andra erfarenheter. Allt detta är viktigt för att man tillsammans ska förstå hyresgästernas behov, säger Elisabet Sundberger.
Lennart Hansson, sektionschef för demokrati och styrning på Sveriges kommuner och landsting, SKL, ser inte med blida ögon på siffrorna.
– Jag tror inte att någon tycker att det här ser bra ut. Vi har tagit initiativ för att samla riksdagspartierna och förmå dem att göra åt situationen men har hittills inte lyckats.
Han tror dock inte alls på förklaringen att den skeva könsfördelningen bygger på en idé om att män är mer insatta i bostadsbranschen.
– Det är ingen hållbar förklaring. Jag tror snarare att det är få som inte är intresserade av hur vi bor. I stället är det här en återspegling av maktbalansen i samhället. Det är ingen ursäkt, men en förklaring.
En annan mekanism som bidrar till ojämlikheten i styrelserna är att partierna ofta bara har möjlighet att nominera en person till styrelseposter, som kommunfullmäktige sedan beslutar om.
– När man bara kan välja en väljer man den man tycker sig vara mest professionell. Och när man bara har en kandidat blir det svårt att tillämpa ”varannan kvinna”-principen som gäller i många andra sammanhang.
Mångfaldsgruppen i Sabos styrelse tar nu fram ett material till partierna och deras valberedningar runt om i landet. Informationen blir ett stöd när de för sina partikamrater ska presentera vilka intressanta möjligheter ett uppdrag i ett bostadsföretag ger.
Före valet 2010:26 procent kvinnor74 procent män
Efter valet 2010:29 procent kvinnor71 procent män
Källa: Sabo
C: 17 procentM: 18 procentKD: 20 procentFP: 23 procentSD: 27 procentV: 29 procentMP: 32 procentS: 35 procent
Siffrorna gäller hösten 2012
Källa: Sabo
29 eller yngre: 2,3 procentMellan 30 och 39: 7,4 procentMellan 40 och 49: 15,9 procentMellan 50 och 59: 25,2 procent60 eller äldre: 49,2 procent
Källa: Sabo