Annons

Trafik i fokus när Skarpan i Linköping tar ny sats

Linköping Efter några års uppehåll har den lokala hyresgästföreningen i Skarpan väckts till liv igen. Trafiksituationen i området är en av de frågor man vill jobba med framöver.

Efter några turbulenta år börjar lugnet återvända till bostadsområdet Skarpan på Konstruktörsgatan i Linköping. Det var hösten 2012 som de närmare 300 hyresgästerna fick information om att hyresvärden Riksbyggen planerade att genomföra omfattande renoveringar och även bygga på en våning på trevåningshusen. Oron var stor för både det besvär som arbetena kunde medföra men framför allt för de hyreshöjningar som väntade. Preliminärt skulle dessa kunna bli upp till 55 procent.

Så blev det inte. Enligt Ylva Bohlin Lövgren, gruppchef i boendeenheten hos Hyresgästföreningen, blev hyreshöjningen för de flesta mellan 30 och 32 procent. Några lägenheter fick en höjning på 38 procent.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Men även om hyrorna inte steg så mycket som befarat så har Anita Utterström, Barbro Swenson och andra som valt att bo kvar tvingats se många av sina grannar flytta ut.

– Det är många som inte har haft råd att bo kvar. Det känns jättetråkigt, säger Anita Utterström.

– Ja, det har varit en väldig rotation på folk, säger Barbro Swenson.

Läs ocksåVärden har låst in familjens ägodelar – efter tre månader är läget akut: "Vi har ingenting och barnen fryser"

Hyran för hennes tvåa på 64 kvadratmeter steg med 1 700 kronor till cirka 7 000 kronor i månaden, inklusive garage.

Annons

– Egentligen tycker jag att det är för mycket jämfört med vad jag får för pengarna. Men jag är för gammal för att flytta. Jag orkar inte, säger Barbro Swenson.

Att försöka hålla nere kommande hyreshöjningar är en av de saker som den lokala hyresgästföreningen Skarpan planerar att jobba med framöver.

Läs ocksåKämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Vid årsmötet valdes en styrelse bestående av sju ledamöter och två suppleanter. Lars Johansson är ordförande. Han lyfter gärna fram Skarpans fördelar.

– I grunden är det här ett bra område och nu när renoveringarna börjar bli färdiga så ser vi att det blev ganska bra. Men lite för dyrt förstås, säger han.

I området finns en lokal som hyresgästerna kan låna och ett hobbyrum. Det ordnas sittgympa regelbundet. Men Lars Johansson hoppas att hans grannar ska komma med fler förslag på vad den återuppväckta föreningen ska syssla med.

Annons

– Kom med idéer så ska vi se vad vi kan hitta på tillsammans, uppmanar han de omkring 30 hyresgäster som har kommit till årsmötet.

Det märks att trafiksituationen engagerar, flera deltagare tar upp den ur olika synvinklar, och det är något som Lars Johansson och styrelsen vill jobba vidare med.

– Det är en del onödig körning inne på gårdarna och det borde gå att lösa till exempel genom att ordna halvtimmesparkeringar vid infarterna som kan användas när man har mycket att bära eller ska hämta någon till exempel, säger han.

Läs också Miljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad" Svårt att behålla lägenheten vid fängelsestraff – Så ökar du chansen Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.