Trång dusch i nytt badrum
Ninnie Martin bor på Marielundsgatan i Mölndal, där fastighetsägaren Diligentia är i full färd med att genomföra stambyte.
– Jag såg fram emot att få ett nytt badrum och valde dusch istället för badkar. Men när jag kom tillbaka från evakueringslägenheten den 16 mars och fick se duschen blev jag jättebesviken. Jag klagade med en gång, säger Ninnie Martin.
Under vintern har hon opererat ryggen och var tvungen att gå med kryckor under en period. Då fick hon även använda en duschpall att sitta på. Något som är omöjligt i den nya duschen, som bara har 80 centimeters sida.
– Pallen går in, men då får inte jag plats på den. Nu klarar jag visserligen att stå igen, även om jag är stel i lederna. Men vad händer i framtiden? Jag blir ju inte yngre, säger Ninnie Martin.
Förutom tillgängligheten så är även bekvämligheten ett problem.
– Jag får knappt rum att röra mig i duschen. Min son har en likadan i sin lägenhet, men den är större. Jag förstår inte varför de gjort så här, det är ju ett stort badrum med gott om plats. Men jag har fått höra att det är standard, de har beställt likadana duschar till alla lägenheter. Ren snålhet, säger Ninnie Martin.
Hon har klagat till Diligentia både via mail och telefon, samt även pratat med bolagets representanter vid besiktningen. Men utan resultat.
–De säger att det bara är som det är, jag blir nonchalerad, säger Ninnie Martin.
Agneta Ranäng på Ranäng Fastighetsutveckling bekräftar att duschen är standardiserad för att passa i små badrum.
– Jag kan förstå att hon som enskild hyresgäst är missnöjd, men renoveringen omfattar 266 lägenheter och det är jättesvårt att göra allt individuellt. Vi har ändå haft många diskussioner med hyresgästernas dialoggrupp, och man har kunnat välja väldigt mycket hur renoveringen ska gå till och vilken nivå man vill ha i sin lägenhet, säger Agneta Ranäng.
Hon råder Ninnie Martin att vända sig till kommunen för att få bidrag till att handikappanpassa badrummet.
– För dem som redan haft anpassning har vi gjort speciallösningar. Men vi kan inte göra duschen större bara för att någon är gammal. Vi kan inte ge oss in och göra de individuella bedömningarna, säger Agneta Ranäng.
LÄS MER:
Diligentia: ”Det här borde vi kunna åtgärda”
Juristen: ”Det saknas rättsliga möjligheter”
ARTIKELN ÄR UPPDATERAD
Innan en standardhöjande ombyggnad ska ske i en lägenhet måste hyresgästen ge sitt godkännande. Däremot behövs inget godkännande för vanligt underhåll som inte höjer hyran.
Säger hyresgästen nej får värden gå till hyresnämnden och få ärendet prövat där. I praktiken godkänner hyresnämnderna nästan alltid fastighetsbolagens ansökningar, så chansen att stoppa ombyggnaden är liten.
Om du godkänt ombyggnaden och den genomförs så har du inga formella juridiska möjligheter att kräva att den görs om, så länge det inte föreligger tekniska fel.
Du kan givetvis alltid försöka diskutera med fastighetsägaren, men säger värden nej är det svårt att gå vidare.