Annons

Trendbrottet kom av sig – bostadsbristen ökar igen

Gävleborg Bostadsbristen ökar igen i Gävleborg efter en tillfällig minskning förra året. Fem kommuner har nu underskott av bostäder. Och bara en av dem tror på balans om tre år.
Gävle lider av växtvärk. 600 nya bostäder väntas byggas i år. Men det räcker inte. Bostadsbristen består över i vart fall 2022.

Fjolårets trendbrott med tillbakagång till en mer normal bostadsmarknad i länet kom snabbt av sig.

I år uppger fem av tio kommuner i länsstyrelsens bostadsmarknadsanalys att de har brist på bostäder. Fortsatt underskott har Gävle, Ovanåker och Hudiksvall medan problemet är nytt i Sandviken och Ockelbo.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Samtidigt finns det en kommun som nu sticker ut åt andra hållet. Nordanstig rapporterar om överskott av bostäder. Det är första gången sedan 2016 som en kommun i Gävleborg befinner sig i den situationen.

Av sju kommuner med en bostadsmarknad i balans 2018 är det nu bara fyra kvar som i sina svar till länsstyrelsen uppger att tillgång och efterfrågan matchar varandra.

I centralorterna är läget ännu värre. Där det bara Hofors och Nordanstig som har balans. I övriga åtta är det bostadsbrist.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

Så värst mycket bättre kommer det inte att se ut 2022 om man ska tro kommunernas egna prognoser.

Annons

Av de fem som har underskott på bostäder i dag är det bara Ovanåker som tror på balans om tre år.

I Ockelbo är underskottet i dag inte ens 50 bostäder. Det låter alltså enkelt att bygga bort problemet. Men kommunens bedömning är att intresset för att bygga nytt är begränsat trots behovet.

Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

Nordanstig och Hofors ser mörkt på utvecklingen och tror att de 2022 har för många bostäder.

En tydlig missmatch har Söderhamn där kommunen redovisar både balans och underskott med mellan 101-500 bostäder. De motsägelsefulla uppgifterna kan bero på att det befintliga beståndet inte är tillräckligt attraktivt och att det behövs nya bostäder med centralt läge.

Länsstyrelsen konstaterar att underskottet på bostäder är oroande eftersom det slår särskilt hårt mot personer som är nya på bostadsmarknaden, har låga inkomster eller har behov av en särskilt anpassad bostad.

Underskottet på bostäder får även negativa konsekvenser på arbetsmarknaden eftersom det försämrar möjligheterna att rekrytera rätt kompetens till länet.

Annons

Den nationella trenden med minskat byggande märktes dock inte av i Gävleborg förra året. Tvärtom blev det en ökning jämfört med både 2016 och 2017. Totalt byggdes det 818 bostäder varav hela 628 i flerbostadshus.

Inför i år har kommunerna justerat ned bedömningen från 1 310 påbörjade nya bostäder till 1 101.

Mest byggs det som vanligt i regionhuvudstaden Gävle. Där kommer byggen av 600 bostäder att påbörjas.

En ytterligare upptrappning väntas det bli nästa år med, enligt mycket preliminära uppgifter, 1 289  nya bostäder.

Fakta: Läget på bostadsmarknaden
Kommun Totalt Centralorten Övriga kommundelar
Bollnäs Balans Underskott Balans
Gävle Underskott Underskott Underskott
Hofors Balans Balans Balans
Hudiksvall Underskott Underskott Underskott
Ljusdal Balans Underskott Balans
Nordanstig Överskott Balans Balans
Ockelbo Underskott Underskott Balans
Ovanåker Underskott Underskott Balans
Sandviken Underskott Underskott Underskott
Söderhamn Balans Underskott Balans
Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Är det farligt att åka hiss? Så vet du om hissen är säker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.