HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trenden är att avslagen ökar

Norrköping Fastighetsägare stoppar allt fler bostadsanpassningar i Norrköping. Trots att det kan innebära att hyresgästen tvingas flytta.
Foto: Jakob Kindesjö
Sonja Sköld ansvarar för bostadsanpassningar på Norrköpings kommun.

Varje år hanterar Norrköpings kommun över 1 300 ärenden om bostadsanpassning, där personer som exempelvis sitter i rullstol kan få hjälp att få bostaden anpassad. Det kan vara borttagning av trösklar, installation av hiss eller större ombyggnationer som bekostas av kommunen. Merparten beviljas och förra året betalade kommunen ut över 18 miljoner kronor i olika åtgärder.

Men allt fler insatser stoppas nu på grund av att fastighetsägaren inte vill ge sitt medgivande.

Läs ocksåVärdens nej låser in rullstolsburna Tina i lägenhetenEn kvinna sitter i rullstol ovanför en trappa.

– Trenden är att det ökar. Tidigare har vi haft något avslag per år på grund av detta, men förra året hade vi elva stycken, säger Sonja Sköld, ansvarig chef på kommunen.

För den sökande kan avslaget få stora konsekvenser.

– Det känns väldigt tråkigt. Jag vet ju att det blir jättebesvärligt för de här människorna. I det värsta scenariot kan personen inte bo kvar utan tvingas flytta, säger Sonja Sköld.

Läs ocksåIngen ville hyra ut till Anders – nu har han hittat drömhemmet: "Europas enda cp-drag­queen"

Fastighetsägaren behöver inte motivera sitt avslag. Men på kommunen ser man flera orsaker till utvecklingen. En är bostadsbristen som gör att hyresvärden inte alltid är lika tillåtande för ändringar i bostaden. En annan är att fastighetsägaren inte är garanterad återställningsbidrag, som måste sökas i varje enskilt fall.

– En del vill ha avtal om återställning, men det kan vi inte skriva, då vi har en lag att följa. Många av våra anpassningar är till gagn för andra hyresgäster, en dörröppnare till hissen kan alla ha nytta av, säger hon.

Fakta: Avslag under 2014

Subnova: 5 st.Westerbergs: 1 st.Eklöfs: 1 st.Forssh: 1 st. Brogripen: 1 st. Brf Kaffebacken: 1 st.Brf Slagan: 1 st.

Läs också Lungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpen Hyresgäster får inte köpa radhus Göran får ta ny fajt för sin markis – nekas bidrag av kommunen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.