Trenden är att avslagen ökar
Varje år hanterar Norrköpings kommun över 1 300 ärenden om bostadsanpassning, där personer som exempelvis sitter i rullstol kan få hjälp att få bostaden anpassad. Det kan vara borttagning av trösklar, installation av hiss eller större ombyggnationer som bekostas av kommunen. Merparten beviljas och förra året betalade kommunen ut över 18 miljoner kronor i olika åtgärder.
Men allt fler insatser stoppas nu på grund av att fastighetsägaren inte vill ge sitt medgivande.
– Trenden är att det ökar. Tidigare har vi haft något avslag per år på grund av detta, men förra året hade vi elva stycken, säger Sonja Sköld, ansvarig chef på kommunen.
För den sökande kan avslaget få stora konsekvenser.
– Det känns väldigt tråkigt. Jag vet ju att det blir jättebesvärligt för de här människorna. I det värsta scenariot kan personen inte bo kvar utan tvingas flytta, säger Sonja Sköld.
Fastighetsägaren behöver inte motivera sitt avslag. Men på kommunen ser man flera orsaker till utvecklingen. En är bostadsbristen som gör att hyresvärden inte alltid är lika tillåtande för ändringar i bostaden. En annan är att fastighetsägaren inte är garanterad återställningsbidrag, som måste sökas i varje enskilt fall.
– En del vill ha avtal om återställning, men det kan vi inte skriva, då vi har en lag att följa. Många av våra anpassningar är till gagn för andra hyresgäster, en dörröppnare till hissen kan alla ha nytta av, säger hon.
Subnova: 5 st.Westerbergs: 1 st.Eklöfs: 1 st.Forssh: 1 st. Brogripen: 1 st. Brf Kaffebacken: 1 st.Brf Slagan: 1 st.