Annons

Trodde han avtalat bort hyran – stämdes på 160 000

Helsingborg En hyresgäst i Helsingborg stämdes av sin värd på 162 385 kronor för obetalda hyror. Nu har parterna enats och notan för hyresgästen slutade på 12 000 kronor.
Foto: Mikael Malmborg
Ken Hoogesteyn, jurist vid Hyresgästföreningen, företrädde den hyresgäst som blev stämd på över 160 000 kronor av sin värd.

Hyresgästen och den privata värden hade ett muntligt avtal att den renovering som hyresgästen gjorde på fastigheten skulle dras av på hyran. Trots det fick hyresgästen en stämningsansökan på över 160 000 kronor för obetalda hyror sedan 2011.

‒ Medlemmen skulle få kvitta det utförda arbetet mot hyran. Det avtalet gällde löpandet under hela hyresförhållandet, säger Ken Hoogesteyn, jurist vid Hyresgästföreningen, som företrädde hyresgästen i tingsrätten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I tingsrätten argumenterade Ken Hoogesteyn att hyror ska ses som en konsumentfordran och då är preskriptionstiden tre år. Hyresvärden kan alltså enbart återkräva obetalda hyror tre år tillbaka i tiden. Inom den tidsintervallen fanns endast tre hyror som var obetalda. Parterna kom överens om att hyresgästen skulle betala 12 000 kronor till hyresvärden.

Annons

Parterna hade en muntlig överenskommelse. Vilken bevisbörda hade hyresgästen?
‒ Det blev en muntlig förberedelse mellan parterna. Det innebär att det blev en förlikningsdiskussion. Vi kom aldrig till det läget att vi behövde bevisa den muntliga överenskommelsen.

Vad är ditt råd till alla som har en muntlig överenskommelse?
‒ Har du en muntlig överenskommelse se till att få den i skrift. Så slipper du ett bevisläge i rätten som kan bli svårt.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.