Annons

Trollhättevärd måste byta gammal spis och eluttag

Trollhättan Den 25 år gamla ugnen blir alldeles för varm på utsidan och eluttagen glappar. Detta måste åtgärdas menar hyresnämnden och ålägger hyresvärden att fixa det och en del annat i Trollhättelägenheten innan den 3 juli i år.
Foto: Andreas Brunner
Hyresvärden måste byta ut den gamla spisen i lägenheten i Trollhättan, då ugnsluckan blir varmare än de 60 grader som reglerna säger är max, för att minska risken för brännskador.

Hyresgästen säger att lägenheten i ett äldre hus i Trollhättan var i dåligt skick redan när hon flyttade in. Visserligen har hennes hundvalp orsakat några skador i hallen, men det är saker hon själv ska åtgärda  med hjälp av en fackman. Övriga fel är gamla. Hyresgästen känner till lägenheten bra, då hon vuxit upp i huset och varit inne i bostaden redan för många år sedan, hos den tidigare hyresgästen och då fanns de tapeter som fortfarande är kvar. Ägare till huset är ett privat, regionalt bostadsbolag.

När fallet kom till hyresnämnden för beslut gjordes en besiktning på plats för att ledamöterna själva skulle få en bild av lägenheten. Nämnden kom fram till att spisen är 25 år gammal och att den blir alldeles för varm på utsidan. Vid en mätning visade ugnsluckan 66 grader, mot de högst 60 grader som Svensk Byggtjänst har som gräns. Det är också svårt att öppna och stänga ugnsluckan då den kärvar. Hyresnämnden menar att felen gör att spisen är besvärlig att använda och ska bytas ut.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Köket är slitet och tapeterna gammal och ful. Detta menar hyresvärden beror på att hyresgästen orsakat slitaget. Men hyresnämnden kunde vid sin besiktning konstatera att skicket handlar om ålder och bruk och inte på bristande vård.

Annons

Även eluttagen bedöms vara uttjänta av ålder. Och nämnden skriver i sitt beslut att det är rimligt att tapetsera om i köket och att byta ut eluttagen mot nya.

Hyresgästen har också påpekat att färgen på dörrkarmen i duschen flagnar, trots att karmen nyligen bytts ut. Det är en vanlig träkarm som inte tål att utsättas för vatten. Så även om karmen bara är fyra månader gammal anser hyresnämnden att den ska bytas ut mot en i vattenbeständigt material.

Annons
Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

Övriga klagomål hyresgästen har på sin lägenhet, som till exempel gamla tapeter i vardagsrummet och fläckar på parkettgolvet, anser inte hyresnämnden ska leda till något föreläggande. Men innan den 3 juli ska den privata hyresvärden tapetsera om köket, sätta in ny spis, åtgärda slitna eluttag och åtgärda dörrkarmen i duschen.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Regeringen skärper regler för äldre hissar Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.