Annons

Trots tusenlappar i sänkt hyra: ”Vi vill bara härifrån”

Sundsvall Mitt i vågen av rekordhöjningar går Heimstaden mot strömmen – ett hundratal hushåll i Sundsvall får kraftigt sänkta hyror. Men 2 800 kronor lägre hyra räcker inte för att få familjen Iversen och Johansson att stanna.
En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.
Foto: Åsa Eriksson
Joakim Johansson bor i en av Heimstadens nybyggda lägenheter på norra Kajen i Sundsvall. Men inte så länge till.

Privata fastighetsbolaget Heimstaden bygger just nu 360 lägenheter i Sundsvalls nya stadsdel Norra kajen.

Ett av två kvarter, Lastkajen, stod inflyttningsklart i slutet på november förra året och i samband med det sökte Heimstaden ett EU-bidrag, kallat NextGenerationEU. Bidraget syftar till att stimulera marknaden och få fart på ekonomin efter pandemin.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Heimstaden har nu fått sin ansökan beviljad. Men för att få ta del av stödet måste hyrorna justeras – neråt.

Win-win för båda parter alltså.

Månadshyran har sänkts, retroaktivt från inflyttningsdatum, med i snitt mellan 1 200 och 2 800 kronor per lägenhet för kvarterets 98 hushåll.

Läs ocksåKändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"

Det innebär att ettorna idag kostar 4 800 kronor i månaden istället för 6 000. En fyrarummare ligger på 9 700 kronor istället för som tidigare, cirka 12 500 kronor.

Ett besked som glatt många hyresgäster.

Men för familjen Iversen och Johansson spelar sänkningen mindre roll. De har haft problem i lägenheten sedan start och känner sig missnöjda.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.
Byggställningar reser sig mot fasaden. Ett anslag berättar om de nya lägenheter som håller på att ta form.
Mitt emot kvarteret Lastkajen reser sig ett ytterligare bostadskvarter, Pollaren, som snart står redo för inflytt. Heimstaden planerar att söka EU-bidrag även för det bygget, vilket då kommer ge lägre hyror för hyresgästerna.
Fönstret saknar glas

Kvarteret Lastkajens hyresgäster flyttade in i november-december förra året. Men huset är inte helt iordningställt ännu.

Porten står olåst och hissens insida är klädd med skyddspapp.

– Lite stök får man väl räkna med när man flyttar in i nybyggt, säger Ulrika Iversen.

Däremot är det betydligt viktigare saker som borde vara ordnat vid det här laget, anser hon och sambon Joakim Johansson.

Annons

Familjen flyttade hit med sina två tonåringar i fyrarummaren högst upp på Barkriggsgatan för nästan tre månader sedan.

Redan på lägenhetsvisningen fick de veta att ett av treglasfönstren i vardagsrummet saknade två rutor.

– Men det var inget vi oroade oss för eftersom de sa att det skulle vara fixat inom ett par veckor.

Så blev det inte. Under vintermånaderna har det dragit kallt från fönstret hela tiden.

– Ingen vill sitta i den delen av soffan eftersom det blåser rakt i nacken, säger Joakim Johansson.

Familjen tycker inte heller att ventilationen och värmen fungerar som den borde. Utblåset från ventilationsventilerna är kallt och luften torr. Elementen i lägenheten har också varit kalla under en längre period.

– Trots dubbla täcken och extra kläder vaknar vi och fryser på morgonen. Slemhinnorna i halsen och näsan är så torra att vi måste använda näsolja och nässpray, säger Ulrika.

– Ingen av oss är förkyld, men vi känner oss sjuka varje morgon, säger Joakim.

De har ringt hyresvärden ett otal gånger och påtalat bristerna.

Ett hyreshuskvarter sett från gatan.
Kvarteret Lastkajen på Barkriggsgatan med närmare hundra hyresrätter.

Robin Wilhelmsson, kommunikationschef för Heimstaden Sverige, bekräftar att de haft löpande kontakt med familjen angående problemen som de berättar om.

– Fönstret är undermåligt, och har varit ett garantiärende mot leverantören. Anledningen till att det dragit ut på tiden är att tidigare montering också haft sprickor, vilket lett till att man behövt lägga en ny beställning, förklarar Robin Wilhelmsson.

Annons

Han beklagar situationen och säger att ett nytt fönster är på väg och kommer monteras snarast möjligt.

Angående ventilationen och temperaturen menar Robin Wilhelmsson att entreprenören har justerat flödet som det ska vara.

– Vid besöket fanns det inget flöde i lägenheten eftersom hyresgästen pluggat tilluften, vilket man inte bör göra även om man tycker att ventilationen stör. Våra mätningar visar inte på att varken temperatur eller luftfuktighet har varit på oacceptabla nivåer.

– Men med sagt så respekterar vi hyresgästens upplevelse och kommer att ha fortsatt dialog. Vi hoppas och tror att värmenivån kommer att bli jämnare när ett nytt fönster satts in. Sen kan man finjustera ytterligare men det kommer inte att resultera i några dramatiska förändringar.

Första intrycket består

– Det spelar ingen roll vad de sitter och säger där nere i Stockholm. Det är vi som bor här och det är vi som ska känna att det är ett bra hem att leva i. Men vi trivs inte alls, säger Ulrika.

Även om fönstret kommer på plats och värmen justeras så vill de inte längre bo kvar.

De extra tusenlapparna i hyressänkning förändrar ingenting. Pengar väger inte upp den dåliga start de fått i lägenheten.

På köksbordet ligger flera prospekt från lägenhetsvisningar.

– Vi vill bara härifrån nu, säger Ulrika och Joakim samstämmigt.

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.