HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Trygghet i fokus för Malmövärdar

Malmö Skjutningar och öppen narkotikahandel. Bland kriminella uppgörelser i Malmöbor vanliga hyresgäster. Med olika medel försöker hyresvärdarna skapa trygghet. Nu kan ungdomar som hänger i trapphus åtalas för olaga intrång.
Doris Persson har bott på Bellevuegården i 26 år. Här med barnbarnen Olof och Miranda.
Foto: Emil Malmborg
Doris Persson har bott på Bellevuegården i 26 år. Här med barnbarnen Olof och Miranda. "Jag känner mig trygg. Visst är det trist med skjutningarna, men jag är inte rädd. Jag tänker att det är gängrelaterat. Visst kan man komma i skottlinjen om man har otur. Men här är fint och bra, hyresvärden MKB gör allt de kan.

I över ett år har hyresgästerna i ett par trapphus på Bellevuegården störts av ungdomar. Hyresvärden har gjort försök med ljudanordningar i trapphusen som ska hålla de oönskade gästerna borta. Men det har inte funkat. Nu kommer i stället ett par av ungdomarna att åtalas för bland annat olaga intrång. Enligt polisrapporten handlar det om ett gäng killar som röker och hanterar narkotika i trapphusen och som därmed skapat otrygghet bland de boende. Trots att polisen regelbundet patrullerat trapporna i ett år har situationen knappast blivit bättre.

Hem & Hyra har pratat med flera hyresvärdar om hur de arbetar med trygghet. Det förebyggande sociala arbetet är en del, medan den fysiska miljön är en annan.
– Det ska vara helt, rent och snyggt i våra områden, säger Nurgül Iljas Eminovska, chef för sociala projekt på MKB.
En trygg miljö innebär bland annat öppna ytor, inga mörka gränder eller alléer och bra belysning.
– Det är viktigt med växtlighet men man ska ka kunna se igenom, säger Nurgül Iljas Eminovska.

Läs ocksåHotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten

Förutom den fysiska miljön har MKB en mängd sociala projekt, liksom Stena Fastigheter som också arbetar förebyggande för att skapa lugna och trygga bostadsområden. En nyckel är att man ser sig som en långsiktig ägare.
– Vi vill ha hyresgäster som trivs och som bor kvar länge. Områdena ska vara trygga och trivsamma, säger Cecilia Fredholm, chef för kommunikation och social hållbarhet på Stena Fastigheter Malmö.

Annons

Både MKB och Stena har egen personal ute i områdena.
– Det är viktigt att vara på plats för att kunna ha en god dialog med de boende. Vi lägger både tid och pengar på att ha fungerande områden. Vi ser vårt uppdrag som förebyggande så när det gäller det som händer i både Malmö och andra städer idag som handlar om brottslighet, så är det en fråga för polisen, säger Cecilia Fredholm.

Victoria park, som har lägenheter på Herrgården, försöker skapa trygghet i området genom att hålla husen i bra skick där dörrar och lås fungerar som de ska, genom att ha en fin och hel utemiljö och genom samverkan och information på olika språk till de boende.
En person är anställd för att göra hembesök och skapa relationer till de boende. Hembesöken blir också ett sätt att försäkra sig om att rätt personer bor i rätt lägenhet.
– Det är viktigt för att skapa trygghet, att man vet vem som är ens grannar. Vi försöker främja de kontakterna med olika aktiviteter som korvgrillning och utflykter, säger Arben Latifi, områdeschef på Victoria Park. I

Annons
Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.
Läs också Föräldrar vräks efter tonårssonens terror i trapphuset Trots oro i världen: En fjärdedel av värdarna klarar inte ge dig skydd Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.