Trygghet viktigare än att bo i innerstaden
Av de tolv tusen enkäter som skickades ut i våras har ungefär hälften kommit tillbaka, något färre än väntat. Ändå är det tillräckligt för att resultatet ska vara statistiskt säkerställt och representativt för de 460 000 hyresgäster som finns i Stockholms län. Enkäten är ett första steg i att systematisera hyressättningen i Stockholm.
– Hyresrätten är mer utsatt än någonsin men behovet av systematisering är också viktigt av andra skäl, lika lägenheter har haft olika hyror. Det är också viktigt att kunna förklara för hyresgästerna vilka egenskaper och värderingar som ligger bakom en viss hyressättning, säger Erik Elmgren, projektledare på Hyresgästföreningen.
Värdet av att bo i Stockholms innerstad rankades inte särskilt högt bland de tillfrågade, det är mest bland yngre som detta är av större betydelse. Å andra sidan kunde hela 57 procent tänka sig att betala mer för sin lägenhet om den hade legat i innerstaden.
Alla åldersgrupper värderade trygghet och säkerhet som allra viktigast i sina bostadsområden. Samtidigt upplevde ungefär 30 procent att de saknade just trygghet och säkerhet där de bor.
Bland äldre människor ansågs inte helt oväntat närheten till butiker, bank och apotek vara mycket viktig. Samtidigt ansågs varken umgänge med grannar, blandad bebyggelse eller befolkning som särskilt viktigt.
En ny egenskap hos hyresgästerna var att de värderade närheten till en miljöstation högt.
– Samtidigt vet vi inte något om deras betalningsvilja för denna tjänst konstaterar Erik Elmgren.
Nästa steg är att försöka ta reda på vilka värden olika lägenheter och typer av förvaltning ska ha. Man kan till exempel fråga sig hur mycket en balkong ska vara värd? Tanken är att arbeta fram en hyressättningsmodell som har stark förankring både hos hyresgäster och fastighetsägare.
– Om inte vi tar det ansvaret så kanske någon annan gör det, säger Erik Elmgren.