Tusentals Skelleftebor kan ha drabbats av vattenparasit
Hittills har proverna från sju magsjuka personer visat positivt för parasiten cryptosporidium. Men många, många fler kan ha drabbats under de gångna veckorna.
– När vi går tillbaka och tittar på statistik från vår sjukvårdsupplysning ser vi en markant ökning den 3 april på sökorden diarré och buksmärtor, sa Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Umeå universitetssjukhus på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.
Sedan det datumet har 200 till 300 människor vänt sig till upplysningen med liknande symtom. Stenmark berättar att denna siffra kan multipliceras 10 eller till och med 20 gånger för att få det reella antalet drabbade personer, alltså flera tusen.
I morgon, onsdag, läggs en enkät ut på Skellefteå kommuns hemsida där folk som haft magsjuka den senaste tiden kan berätta om sina symtom. Först då kan man få en bild av hur många som drabbats.
Att det inte rör sig om vanlig vinterkräksjuka är läkarna överens om.
– Under de senaste veckorna har magsjukan ändrat karaktär. Patienterna har magsmärtor och vattentunn diarré, feber och huvudvärk. Med all sannolikhet rör det sig inte om magsjuka, menade Stephan Stenmark.
Snarare är symtomen identiska med de som 14000 smittade jämtlänningarna haft under den gångna vintern.
Skellefteå kommun förbereder sig nu för det värsta scenariot. Kontakter är tagna med VAKA, nationella vattenkatastrofgruppen. Vattencontainrar ska bland annat levereras från Luleå för att ställas ut på prioriterade platser, som äldreboenden.
Under tisdag förmiddag har prover tagits från det vattenverk som försörjer cirka 40 000 skelleftebor med vatten. Proverna är skickade till Smittskyddsinstitutet.
– Svaret på om det är cryptosporidium i vattnet ska komma innan påsk, senast på torsdag har vi blivit lovade, sade Kristina Sundin Jonsson, kommunchef.
Tills dess uppmanas skellefteborna att koka allt dricksvatten minst en minut till och med till tandborstningen.
Cryptosporidium sprids framför allt via förorenat vatten eller hantering av mat.
Det kan ibland smitta från person till person.
Inkubationstid är cirka sju dygn.
Den som blir sjuk kan få vattniga diarréer, smärtor i buken, illamående, huvudvärk och feber.
För personer med nedsatt immunförsvar kan diarrén bli mera uttalad eller långdragen.
Kräkningar är mindre vanliga, speciellt hos vuxna.Källa: Jämtlands läns landsting