Annons

Gudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: ”Bedrövligt”

Vänersborg I juni förra året rasade en av balkongerna på Residensgatan i Vänersborg. Lyckligtvis skadades ingen allvarligt. Men samtliga balkonger stängdes av och hyresgästerna fick en sommar utan sina uppskattade uteplatser. Men i år skulle det bli annat. De nya balkongerna skulle vara klara under våren. Så blev det inte. ”Bedrövligt, måtte det inte bli en sommar till utan dem”, säger Gudrun Jansson.
En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n
Foto: Karin Gistedt
Två somrar utan balkonger. "Bedrövligt", säger en av hyresgästerna. Men nu hoppas hon och de övriga boende i huset i Vänersborg att de nya balkongerna snart är på plats.

Det var i mitten av juni förra året som en av balkongerna på huset i centrala Vänersborg kollapsade. Flera personer befann sig ute på balkongen på andra våningen när den gav vika och föll ner mot våningen under. Lyckligtvis blev ingen av de inblandade allvarligt skadade. Det gulrappade flerfamiljshuset i centrala Vänersborg har nu ställningar som håller uppe balkongerna för att inte riskera fler olyckor. Det betyder att hyresgästerna inte ens kan öppna balkongdörrarna, mer än till en ytterst liten glipa.

Fastighetsägaren Odelius Fastigheter sa i vintras att de nya balkongerna skulle vara klara under våren och det tände hoppet hos de boende. Att de skulle kunna njuta av utomhusluft sommaren 2022.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Men tyvärr har processen tagit betydligt längre tid än vi trodde och hoppades, säger Lovisa Odelius. Bland annat har bygglovet tagit tid.

Hon säger att du när de nya balkongerna beställda.

– Jag förstår att hyresgästerna är besvikna. De har gått miste om två fina säsonger på sina balkonger. Vi har försökt att göra det så bra som möjligt, bland annat genom att ställa ut utemöbler på baksidan, så att de i alla fall har haft sittplatser utomhus, säger Lovisa Odelius.

Annons
Läs ocksåHotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värmeEn delad bild. El del visar ett proppskåp av äldre modell med keramiksäkringar. En del visar utdrag ur ett polisförhör med texten "Du ska dö". En del visar en rättssal. En del visar siluetten av en kvinna.
En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n
En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de nya balkongerna.

Men hon är medveten om att balkongerna är saknade av de boende.

Gudrun Jansson säger att hon trivs väldigt bra i huset, annars hade hon nog försökt att hitta en annan lägenhet.

– För vi saknar balkongen så mycket. Att inte ha någonstans att sitta utomhus, speciellt vid den här årstiden, säger hon.

Läs ocksåKlanfamilj vräkt från sin lägenhet i GöteborgUppgången från spårvagnsspåren vid Hammarkulletorget. Stadsdelen påverkas starkt av ett släktbaserat, kriminellt nätverk.

Att hyresgästerna får en ekonomisk kompensation för tiden utan balkong är klart och en del av den är redan utbetald.

– Det har gått ut som hyresreducering med fem procent, säger Lovisa Odelius. Den kvarvarande rabatten kommer när de nya balkongerna är på plats.

Annons
Byggställningar stöttar balkongerna, så att inga fler olyckor ska inträffa i centrala Vänersborg.

Tanken från hyresvärden var att lägenheterna skulle få lite större balkonger när de nu ändå skulle bytas ut, men det satte kommunen stopp för. Det betyder att första våningens lägenheter får samma storlek som de gamla, medan våning två och tre får något större än de tidigare.

Lovisa Odelius vågar inte längre lova ett datum för när jobbet ska vara klart. Men säger så här:

– Nu får det verkligen inte dra ut på tiden mer. Så förhoppningsvis ska de nya balkongerna vara klara under hösten. Hyresgästerna ska i alla fall inte behöva uppleva en sommar till utan sina balkonger, säger hon.

Läs också Två bordeller i samma hus – hyrde för 700 kronor per dygn Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Värden som får kriminella familjer att flytta frivilligt: ”Bara förhandlingsvägen som är möjlig”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.