HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Glad nyhet för hyresgästerna efter balkongras i Vänersborg

Vänersborg I juni rasade en balkong i centrala Vänersborg och flera personer skadades. Då stängde fastighetsägaren Odelius fastigheter av alla balkonger för att kolla säkerheten. Nu berättar Lovisa Odelius att man ska riva de gamla och bygga nya. ”Balkongerna ska bytas ut till våren”, säger hon.
Foto: Kajsa Wedberg
Till våren ska de gamla farliga balkongerna rivas och ersättas med nya. "Det är en långsiktig investering för säkerheten", säger fastighetsägare Lovisa Odelius.

Det var några dramatiska minuter där på Residensgatan i Vänersborg i juni i år. En balkong på andra våningen släppte från väggen och kollapsade. Tre personer befann sig ute på balkongen som rasade och de skadades vid olyckan. Lyckligtvis befann sig ingen ute på den under.
– De drabbade har fått ersättning av försäkringsbolaget, säger Lovisa Odelius.

Bara märken på väggen visar var balkongen satt innan den rasade ner. Lyckligtvis blev ingen av de tre som befann sig på balkongen svårt skadad.

Men raset blev också inledning till en omfattande undersökning av de övriga balkongerna.
– Vi har tittat på olika åtgärder, men nu har vi tagit beslut om att det blir helt nya balkonger till våren, säger Lovisa Odelius.
Idag är samtliga balkonger utom de på översta våningen stöttade med byggställningar. De översta är byggda i en helt annan konstruktion och riskerar alltså inte att rasa, berättar Lovisa. Men de har också varit avstängda under en period.

Det finns inga lagar om hur ofta en balkong ska besiktigas, enligt branschorganisationen Fastighetsägarnas hemsida. Men man skriver också att det är fastighetsägarens ansvar att balkongen är säker både för människor som vistas på balkongen och under den. För att undvika allvarliga olyckor är det viktigt att eventuella skador på balkongen upptäcks och åtgärdas i tid.

En av hyresgästerna i huset säger att det varit en tråkig tid, när man inte kunnat sitta ute.

– När man bor så här är balkongen en oas på somrarna. Vi har fint västerläge här, med kvällssol. Och att man då inte kunnat använda balkongen har varit väldigt tråkigt, säger hyresgästen. Så jag hoppas de löser det innan nästa sommar i alla fall.
De hyresgäster som inte kan nyttja sina balkonger får en hyresnedsättning med fem procent på hyran.
– Det är Fastighetsägarnas tariff för sådant här, säger Lovisa Odelius. Och det löper fram till dess hyresgästerna har nya balkonger de kan använda.
De lägenheter på översta våningen, som nu får användas igen, där får hyresgästerna ersättning för de månader de inte kunnat använda sina balkonger.
– Vi tycker att det känns bra att vi nu tagit beslut om helt nya balkonger, säger Lovisa Odelius, Vi vet att våra hyresgäster uppskattat att kunna sitta ute. Balkongerna ligger i helt rätt läge, så vi förstår att det verkligen varit tråkigt för dem att inte ha kunnat sitta där under hela sommaren. Men nu hoppas vi att det ska vara löst till nästa säsong, med helt nya och säkra balkonger.

Läs ocksåTio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nyttKonflikten om hyrorna på Pennygången ledde till att Hyresgästföreningen utvecklade nya metoder, säger Kim Weinehammar och Pedram Kouchakpour.
Läs också Erika sover hellre på toaletten än på kommunens härbärge Slaget om Pennygången gav eko över Sverige – så gick det sen Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt Jörgen har ingenstans att ta vägen – tvingas bo kvar i möglig lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.