Annons

Balkong i Vänersborg kollapsade – tre personer skadades

Vänersborg Plötsligt släppte balkongen från sitt fäste och tre personer föll. Lyckligtvis fick ingen av de drabbade livshotande skador. Nu ska orsaken till olyckan undersökas, fram till dess svaret har kommit får inte balkongerna användas.
Foto: Kajsa Wedberg
Bara märken på väggen visar var balkongen satt innan den rasade ner. Lyckligtvis blev ingen av de tre som befann sig på balkongen svårt skadad.

Nu syns bara ett märke i fasaden där olyckan inträffade i helgen. Och det är lätt att förstå att det är ren tur som gjort att ingen blev allvarligare skador.

Lägenhetshuset i Vänersborg byggdes 1947 och möbler och annat visar att balkongerna används flitigt av hyresgästerna. Här har de boende kvällssol och det är lätt att förstå att det är uppskattade platser för hyresgästerna. En hyresgäst som Hem & Hyra är i kontakt med säger att balkongerna är flitigt använd, inte minst så här års. Och en lju försommarkväll kan det ofta vara många ute. Lyckligtvis var det inte så många som var ute på lördagskvällen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var i lördags kväll som fastighetsägaren Lovisa Odelius fick telefonsamtalen, som hon först trodde var ett dåligt skämt. Att balkongen på ett av bostadsbolagets hus på andra våningen hade rasat ner.

– Men när jag hörde paniken i rösten förstod jag att det var allvar, säger Lovisa.

Tre personer stod på balkongen när det plötsligt gav vika, den föll delvis ner på balkongen under. Där det lyckligtvis inte befann sig några människor.

Annons
Läs ocksåHade änglavakt när balkong rasade
Nu är samtliga balkongen avstängda i väntan på utredningen som ska visa vad som orsakade raset i helgen.

Först uppgavs det att de tre som befann sig på den rasade balkongen bara hade fått lindriga skrapsår, men Lovisa Odelius säger att när chocken hade lagt sig på de inblandade så upptäckte de att skadorna var lite större än skrapsår. Hon vill dock inte gå in på hur allvarliga skador de ådragit sig.

När Hem & Hyra är på olycksplatsen håller Lovisa Odelius och hennes bror Christoffer Odelius på att stänga av hela gården utanför balkongerna. Nu ska det göras en ordentlig besiktning av samtliga balkongen och då hoppas man också få svar på vad som orsakat raset.

– Innan dess kan vi inte säga något, säger Lovisa Odelius. Vi vet helt enkelt inte vad som orsakat raset.

Läs ocksåBalkongolycka blir rättssak

Det finns inga lagar om hur ofta en balkong ska besiktigas, enligt branschorganisationen Fastighetsägarnas hemsida. Men man skriver också att det är fastighetsägarens ansvar att balkongen är säker både för människor som vistas på balkongen och under den. För att undvika allvarliga olyckor är det viktigt att eventuella skador på balkongen upptäcks och åtgärdas i tid.

Nu är hyresgästerna hindrade att gå ut på sina balkonger. Handtagen är bortmonterade, för att ingen av misstag ska kunna gå ut.

Annons

Lovisa Odelius säger att samtliga hyresgäster i husets 15 lägenheter kommer att få kompensation för att de inte kan använda sina balkonger.

– Och självklart ska de som drabbats av själva raset ska också kompenseras för det de råkat ut för, säger hon .

 

Läs också 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.