Annons

Två månaders sommarjobb – inte skäl nog att hyra ut lägenhet

Malmö Emilia Dall'Ossos tillfälliga arbete är en giltig anledning för att hyra ut en lägenhet i andra hand. Men anställningen är däremot för kort. Det tycker hyresvärden i Malmö och Hyresnämnden gör samma tolkning.

Två månader vid Hjälmarens strand under den svenska sommarens bästa veckor. Emilia Dall’Osso i Malmö har fått ett tillfälligt arbete som föreståndare på Stockholms stads kollo för barn i Mälardalen. Hennes sambo hade tänkt ta föräldraledigt under perioden och följa med.

Eftersom avståndet gör pendling omöjlig ville paret hyra ut sin bostad på Rådmansvången i Malmö under perioden på två månader. Men hyresvärden sätter käppar i hjulet för sommarplanerna.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Fastighetsägaren, den privata hyresvärden Stadsbostäder, sade nej eftersom perioden ansågs vara för kort. Skälet i sig var acceptabelt, sommarjobbet, men inte den korta tiden.

– Normalt godkänner vi andrahandsuthyrning i andra hand för minst sex månader eller längre. Vi ser det som en rimlig tid. Vi följer det som gäller enligt hyreslagen och den praxis som bestäms i hyresnämnden, säger Peter Söderlin, vd på Stadsbostäder.

Annons

Emilia Dall’Osso tog fallet till hyresnämnden vars beslut nu går i samma linje som hyresvärdens inställning.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Enligt beslutet är sommarjobbet “beaktansvärt” men det räcker inte. Enligt nämnden tolkning av lagtexten finns det inget krav på värden att ge sitt samtycke för en andrahandsuthyrning för en så pass kort period. Tre månader hade kunnat vara okej, men inte två.

Emilia Dall’Osso tycker att regelverket är luddigt och att det är trist att den tänkta andrahandshyresgästen blir utan bostad.

Det kändes jobbigt att säga till henne att vi inte kunde hyra ut. Nu står vi med en tom bostad i två månader som någon annan hade kunnat använda. Det är synd eftersom det finns folk som behöver bostad och så kan vi inte hyra
ut, säger hon.

Annons
Läs ocksåFler unga i Stockholm får sommarjobb genom kommunen – Yasmina säljer glassYasmina Takerroumt

Beslut i den här typen av ärenden kan inte överklagas.

Emilia Dall’Osso

 

Fakta: Fakta: Skäl för andrahandsuthyrning enligt jordabalken
  • Ålder eller sjukdom.
  • Tillfälligt arbete eller studier på annan ort.
  • Längre utlandsvistelse.
  • Särskilda familjeförhållanden.

 

Läs också Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – klassas som svartuthyrare: ”De har skapat ett problem som inte finns” 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.