Annons

Två miljoner i arvoden

Gävleborg Arvodena för de förtroendevalda i region Aros-Gävles kommunföreningar inklusive regionstyrelsens arvoden var i fjol över två miljoner kronor. Till kommunföreningarna i Gävleborg betalade medlemmarna via avgiften i fjol de förtroendevalda 650 000 kronor i arvoden. Arvodena är ersättning för bland annat sammanträden, resor och förlorad arbetsinkomst.
Foto: Lena Mattsson
Över två miljoner kronor gick till arvoden till förtroendevalda i Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle ifjol.

Att föreningarna tar ut miljoner i arvoden tyder på att föreningarnas förtroendevalda är aktiva. De har många styrelsemöten, de förbereder inför hyresförhandlingarna, träffas i de små förhandlingsdelegationerna och planerar verksamhet bland annat.

Men i vissa föreningar leder inte planerandet alla gånger till aktiviteter för fler än styrelserna. Det ser man om man jämför vad som gått till arvoden och vad som gått till alla kostnader. I Gävleföreningen till exempel har 69 procent av budgeten gått till arvoden och betydligt mindre till aktiviteter. Föreningen hade cirka 60 000 kronor som inte använts under året.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Ordförande Torbjörn Lööw har svårt att peka på någon direkt orsak till att det blivit pengar över. Kommunföreningen har till och med gjort fler aktiviteter än vad som först var tänkt, engagemanget i Gävle Pride till exempel. Däremot var man inte med på Fallens dag som det först var tänkt.

– Vi försöker begränsa uttagen av arvoden men det är inte anledningen till att vi fick så pass mycket pengar över. Jag tror att vi fått vissa saker billigare än vi först trott, billigare lokalhyror till exempel, säger Torbjörn Lööw.

I Uppsalaföreningen gick ifjol 72 procent av föreningens pengar till arvoden. Totalt fick föreningen 133 000 kronor över, pengar som alltså inte utnyttjades.

Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

Västeråsföreningen gjorde ett väldigt precist år. De gjorde ett underskott på 797 kronor, utnyttjade alla sina 266 000 kronor och använde hälften av pengarna till arvoden.

Annons

Det är regionstyrelsen som ger kommunföreningarna de ekonomiska ramarna. Går föreningen med underskott täcker region det och använder föreningen inte alla sina pengar går de tillbaka till regionen. Föreningarna kan alltså inte spara pengar till kommande år.

Regionstyrelsen håller löpande kontroll på föreningarnas budgetar och tar direkt kontakt med dem som riskerar att få ett minus större än 10 000 kronor. Då krävs att en åtgärdsplan tas fram tillsammans med regionstyrelsens arbetsutskott.

Läs ocksåFå kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"En kvinna vid en vägg av trä och en dörr.

– Vi har haft kontakt med flera föreningar i fjol, vi har talat med dem per telefon eller besökt dem. På sina håll har det varit turbulent och då blir det många möten och därmed höga arvoden, säger regionstyrelsens ordförande Torbjörn Rönnkvist.

Torbjörn Rönnkvist påpekar att en liten och en stor förening ofta har lika många styrelseledamöter och följer samma regler för möten och förberedelser inför hyresförhandlingar. Men regionstyrelsen följer alltså verksamheten över året. Man har ordförandeträffar och påminner om att det kan vara okey att kostnaderna drar iväg men att det måste gynna medlemsnyttan:

– Vi har alltid ögonen på de föreningar där det inte sker något. Det ska inte vara så att det är mycket arvoden och liten aktivitet och det ska inte vara så att det blir för mycket pengar över, vissa föreningar kan vara försiktiga i överkant och då påpekar vi så klart det.

Annons

Torbjörn Rönnkvist själv har 59 000 kronor per år i fast arvode. Till det kommer mötesarvoden. I fjol tog regionstyrelsens 14 ledamöter ut 252 000 kronor inklusive sociala avgifter i arvoden och ersättningar.

Är du nöjd med ditt eget arvode?

– Det är riksförbundet som ser över våra arvoden, de skiljer sig en hel del mellan regionerna, men ja jag är mycket nöjd.

Det utgår inget arvode för arbetet i en lokal hyresförening.

Bollnäs-Ovanåker                      96 064 kr – 80 procent
Hofors                                            50 849 kr – 77 procent
Hudiksvall-Nordanstig              99 480 kr – 65 procent
Ljusdal                                           59 905 kr – 70 procent
Sandviken                                   71 451 kr – 71 procent
Söderhamn                                    43 681 kr – 71 procent
Gävle-Ockelbo-Älvkarleby      228 948 kr – 69 procent

Enköping                                     124 677 kr – 72 procent
Norrtälje                                      90 397 kr – 66 procent
Håbo                                              51 231 kr – 79 procent
Östhammar                                 35 986 kr – 83 procent
Tierp                                              93 481 kr – 76 procent
Uppsala-Knivsta                      243 306 kr – 72 procent

Arboga-Kungsör                            80 076 kr – 82 procent
Kolbäcksdalen                           30 893 kr – 39 procent
Skinnskatteberg                            25 239 kr – 79 procent
Köping                                        51 604 kr – 38 procent
Sala-Heby                                   108 759 kr – 70 procent
Fagersta-Norberg                      60 187 kr – 71 procent
Västerås                                      145 443 kr – 55 procent

 

Arvoden i kronor för de förtroendevalda i kommunföreningarna i Aros-Gävle i fjol.

Procent av budgeten som gått till arvoden.

Hallstahammar och Surahammar bildar Kolbäcksdalen.

Läs också Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det" Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.