Annons

Två personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: ”Fruktansvärt tragiskt”

Östersund Räddningstjänsten ryckte ut vid halv två-tiden, natten mot tisdagen. Ett flerfamiljshus i Östersund stod i lågor. 13 familjer evakuerades och två personer dog i branden.
Ett eldhärjat hus och en dam.
Foto: Gun-Marie Malmrot
Gun-Marie Malmrot bor mittemot huset som eldhärjades i Östersund natten mot tisdagen.

Gun-Marie Malmrot, 79, trodde det var larmet för lågt blodsocker som gick igång när mobilen började ringa mitt i natten.

– Men det var en granne i området som ringde. Hon berättade att det brann i huset mittemot mitt. Hennes dotter bor där med sina två barn och de var på väg med ambulans till sjukhuset, berättar Gun-Marie.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Barnen, två flickor på sju och fyra år, och deras mamma drabbades av rökskador, men blev i övrigt inte allvarligt skadade.

Eldfängt hus.
Huslängan på Trossgränd som brann i natt.

Elden startade i en lägenhet på Körfältet, Östersund, och spred sig sedan till taket. Ett 20-tal brandmän arbetade med släckningsarbetet, men vid fyratiden ändrade de strategi till att låta taket brinna upp istället eftersom det inte kunde räddas.

Ett VMA (viktigt meddelande till allmänheten) gick ut till Östersundsborna med uppmaning om att hålla dörrar och fönster stängda på grund av rökutvecklingen.

Läs ocksåMariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord”En mobil på den ena sidan och en kvinna i mörkt hör på den andra. Kvinnan tittar rakt fram.

Alla boende i huset, i totalt 13 lägenheter, evakuerades under natten.

– Många hann ju inte få med sig nånting, ingen jacka eller nåt. Och barnen hade inga skor, de hade ju bara lyfts upp direkt ur sängarna.

– Det här är det värsta man kan uppleva, att ens hus börjar brinna, säger Gun-Marie, som satt uppe hela natten och vakade över branden som pågick ett 20-tal meter bort.

Annons
Läs ocksåKändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"

Ett halvt dygn senare känner hon ännu röklukten tydligt inne i trapphuset.

– Jag har träffat flickorna och mamman idag och de mår bra alla tre. De hade varit så oroliga för sin katt, men de hittade den sedan. Den hade klarat sig.

”En mycket tragisk händelse”

Men i eldsvådan omkom dessvärre två människor. En man och en kvinna i 70-årsåldern.

Under dagen har flera möten hållits på området och i Hyresgästföreningens lokal tillsammans med polis, räddningstjänst och fastighetsägare.

Niklas Strandberg, Rikshems fastighetschef, åkte direkt till platsen i natt vid halv tre-tiden när han fick veta vad som hänt.

Annons

– Det har varit en jättelång dag, men alla inblandade, räddningstjänst, polis och boende runtomkring har alla varit väldigt hjälpsamma och ställt upp på alla sätt. De boende har också tillsammans med räddningstjänsten fått komma in och hämta lite tillhörigheter.

Har alla hyresgäster fått tag i något boende?

– Det har nog löst sig för de flesta, på olika sätt. Vi ska träffa alla igen klockan 9 imorgon bitti för att se vad vi mer kan hjälpa till med.

– Men det är tragiskt, fruktansvärt tragiskt, det som hänt.

Brandorsaken är än så länge okänd och utreds av polis.

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Familj blev utelåst av hyresvärden – sedan försvann alla deras ägodelar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.