Två stambyten – så blev hyrorna
Många äldre hyreshus och miljonprogram står inför omfattande renoveringar de kommande åren. Samtidigt väntar ofta stora höjningar av hyrorna, över 50 procent är inte ovanligt när gamla hus och lägenheter moderniseras. Men vad och hur mycket hyresvärden väljer att renovera har stor påverkan på den nya hyran.
I Oxelbergen i Norrköping har HSB nyligen stamrenoverat två hyreshus från 1940-talet i kvarteret Majelden.
– I badrum och kök bytte vi rubbet, i de andra rummen bytte vi bara fönster och endast sånt som var slitet, förklarar Per Nordin, byggchef på HSB Östra.
Hyrorna höjdes med 23 procent eller cirka 1 200 kronor i genomsnitt. Utöver stambytet har alla lägenheter fått balkonger, fasaden har renoverats och på gården har utemiljön gjorts om.
– För att få kostnadstäckning så skulle vi behövt ha en högre hyreshöjning, runt 50 procent, men vi ser det här som en långsiktig investering, säger Roger Sjögren, vd på HSB Östra.
Genom att installera solpaneler och bergvärme räknar man med att kunna göra besparingar på el- och värmekostnader. Enligt HSB är ambitionen att stamrenovera två fastigheter per år framöver.
– Det är inte säkert att vi kommer landa på samma hyresnivåer i kommande projekt, det beror på fastigheten från fall till fall, säger Roger Sjögren.
I Hageby har Rikshem valt att göra en mer omfattande renovering. I kvarteret Niten, från 1960-talet, byts i princip allt utom stommarna ut i husen. Där höjs hyrorna med 54 procent eller cirka 2 500 kronor och höjningen trappas in under fem år.
– Det är jättetufft att få en sån här kalkyl att gå ihop. Tittar man bara på hyran så är det en hög höjning, men då får man inte glömma vad som blir gjort med husen. Alternativet, att inte göra nåt, tror jag ingen vill vara med om, säger Fredrik Edlund, regionchef på Rikshem.
Från början fanns en idé om att erbjuda ett budgetalternativ med bibehållna kök till en lägre hyreshöjning, men det gick inte att lösa av tekniska skäl. Enligt Rikshem har det ändå inte vållat några större problem.
– De hus som är renoverade är fullt utyrda och vi ser en stor efterfrågan på de lägenheter som är renoverade, säger Fredrik Edlund.
Hyresvärd: Rikshem
Adress: Hyvlareg. 17–21 och Murareg. 107–129, Norrköping.
Antal lägenheter: 135
Renovering: Nya stammar, badrum, kök, golv, tapeter, fasadrenovering, med mera.
Exempellägenhet: 2:a 55 kvm
Hyra före: 4 500 kr/m
Hyra efter: 7 000 kr/m
Höjning: 54 procent
Hyresvärd: HSB Östra
Adress: Storsvängen 38 och
Dalgången 17, Norrköping
Antal lägenheter: 36
Renovering: Nya stammar, badrum, kök, fasad, balkonger till alla lägenheter, med mera.
Exempellägenhet: 2:a 54 kvm
Hyra före: 5 000 kr/m
Hyra efter: 6 111 kr/m
Höjning: 23 procent
Om en hyresvärd ska få bygga om krävs att hyresgästerna godkänner åtgärderna. Om du som hyresgäst inte vill godkänna ombyggnaden så kan hyresvärden ansöka om tillstånd i hyresnämnden. För gemensamma utrymmen behövs ett kollektivt godkännande och för den enskilda lägenheten ett godkännande av den berörda hyresgästen.
Källa: Hyresgästföreningen