Tvångsförvaltningen av Olofsgatan kvarstår
– Jag köper inte idén att bara för att jag är hans son så är jag ingenting värd. Det borde inte vara så, säger en besviken Pontus Hall efter förhandlingen i nämnden.
I maj tog han över en annan av fadern Bo Halls fastigheter, ett hus med 15 lägenheter på Monbijougatan i centrala Malmö. Och nu var tanken att han genom sitt eget nystartade bolag Pontura Bygg och Administration skulle köpa Olofsbostäder, det bolag som äger huset på Olofsgatan. Köpet skulle gå igenom om tvångsförvaltningen upphävdes. Men det blev tvärstopp i hyresnämnden.
– Detta är en ren papperskontruktion. Kopplingarna till Bo Hall-sfären kvarstår. Jag är ledsen Pontus men du är tungt belastad, sa Lovisa Prodenius från Hyresgästföreningen.
I skarpa ordalag avrådde hon hyresnämnden från att häva tvångsförvaltningen. Någon underhållsplan för huset har köparen inte visat upp. Dessutom har flera hyresgäster på Monbijougatan hört av efter ägarbytet sig med frågor till Hyresgästföreningen vilket tydker på att den nya förvaltningen där inte fungerar som den ska.
– Det känns alldeles för osäkert för att vi skulle våga lämna ut hyresgästerna på Olofsgatan.
Hyresnämnden gick på Hyresgästföreningens linje och avslog Bo Halls begäran.
Det var i november 2011 som hyresnämnden beslutade om en treårig tvångsförvaltning av Bo Halls omskrivna hus på Seved. Sedan dess har Bo Hall gjort ett antal försök att upphäva tvångsförvaltningen. På tisdagen blev det avslag igen.
– Det stora skälet till tvångsförvaltningen har haft med min person att göra. Och nu vill jag dra mig tillbaka så då borde det inte finnas några hinder. Jag förstår faktiskt inte varför man inte vill ge Pontus en chans. Nu får vi se om vi ska vänta till tvångsförvaltningen löper ut nästa år, säger Bo Hall innan han beger sig in sammanträdeslokalen igen, den här gången för att processa mot Lars Andersson, förvaltaren som tills vidare tagit över Olofsgatan 8.
Om en hyresvärd grovt missköter sina fastigheter kan hyresnämnden besluta om tvångsförvaltning.
Värden tvingas då lämna över hela ansvaret för fastigheten till en annan förvaltare, som tar in hyrorna och sköter huset, vanligtvis i en period på tre år. Nya beslut om tvångsförvaltning tas om det krävs.
Endast kommuner och Hyresgästföreningen kan ansöka om tvångsförvaltning.