Annons

Tvättstugan på väg att försvinna – hälften tvättar hemma

Nyheter Tvättstugans storhetstid varade i 90 år. Snart har varannan hyresgäst en egen maskin, och det gemensamma rummet fasas ut i takt med att värdarna bygger nytt. Men folkhemmets stora jämställdhetsprojekt kan få revansch snarare än vi tror.
Foto: Maria Östlin
Magnus Lindberg har under sina fem månader som boende i Blackeberg i västra Stockholm bara besökt vättstugan en enda gång. Han har nämligen en egen maskin i lägenheten.

”Vem fan var det som stal mitt pass?”

Det meddelandet har – i olika former – välkomnat tvättsugna svenskar sedan slutet av 20-talet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Från början var tvättstugan synonym med frihet. Ett kollektivt rum som lättade kvinnans börda i hemmet och gav medborgare oavsett samhällsklass möjlighet att hålla sig rena.

I dag vill vi helst slippa gå dit överhuvudtaget. För varje år sedan 2000-talets början har det gemensamma tvättandet gradvis minskat, till förmån för maskiner i den egna lägenheten.

Nu har vi nått en brytpunkt. En färsk undersökning som opinionsinstitutet Skop utfört på Hem &  Hyras begäran visar att snubblande nära hälften av landets hyresgäster – 47 procent – har en tvättmaskin hemma. 22 procent har därtill en torktumlare eller torkskåp.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.
När man har två barn kan det bli lite av ett projekt att använda den gemensamma tvättstugan, menar Magnus Lindberg. Henry, 9, och Viola, 10, håller med om att det kan bli långtråkigt.

Tvåbarnspappan Magnus Lindberg, 48, har bott i trerummaren i Blackeberg i västra Stockholm i fem månader. Tvättstugan har han bara besökt en enda gång.

– Jag tyckte det var värt att installera en egen maskin, när badrummet ändå är så stort. Det blir ju en del tvätt när man har familj. Bekvämligheten och friheten att kunna tvätta när jag vill fick avgöra.

Annons

Magnus Lindberg har vid en första tanke svårt att sörja den kollektiva tvättstugans tynande tillvaro. Likt många hyresgäster har han upplevt irritationen som kan uppstå när människor ska samsas om ett utrymme.

Läs ocksåInger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"Inger Persson Bergvall och Ivar Södergren

– Men det är klart, gemenskapen som uppstår på gott och ont går ju förlorad.

Han inser att han själv bara haft kontakt med någon enstaka granne sedan han flyttade in. Man har liksom ingen ursäkt att bara börja prata med folk längre.

– Ju mindre kontakt grannarna har, desto mindre ansvar känner man för området. På sikt kan den här utvecklingen kanske bli ett hot mot hyresgästernas inflytande.

De hyresvärdar Hem & Hyra kontaktat bekräftar trenden. Trycket på tvättstugorna har minskat över tid, och eftersom de flesta vill kunna tvätta hemma prioriteras det gemensamma rummet ofta bort vid nyproduktion.

– Vi bygger mot den efterfrågan som finns, försöker möta kundens krav helt enkelt. Många vill få ett mer bekvämt vardagsliv, säger Martin Fors, fastighetschef på Einar Mattsson.

De flesta nyproducerade lägenheter har plats för en tvättmaskin i badrummet. Då blir valet enkelt, resonerar Magnus Lindberg.

Det finns även andra skäl till att tvättstugorna försvinner. Mark är dyrt, och ju mer av husets yta som kan användas för bostäder, desto billigare blir projektet.

Annons

En annan orsak är de arbetsinsatser en tvättstuga innebär för värdar som vill upprätthålla ordning och trygghet, berättar Martin Fors.

– Naturligtvis väger det in att tvättstugan är en känd friktionsyta där man kanske stör sig på en granne. Men det är inte den drivande ­anledningen.

Hur miljövänligt kan det då vara att låta tvättmaskiner rulla i var och varannan lägenhet?

Inte alls, berättar Martin Fors.

– Om vi ska leva upp till framtida klimatmål kommer det så småningom kanske inte vara en rättighet att ha egen maskin. En generation framåt tror jag att vi kan behöva tänka om, och då kommer tvättstugan att få en revival.

Fakta: Många har för långt till tvättstugan

Nära hälften av alla ­hyresgäster når fram till tvättstugan på 25 meter. Samtidigt har var ­sjätte person antingen otillåtet långt att gå – eller saknar helt ett gemensamt tvättutrymme. ­Hyresgästföreningens förbundsjurist spår färre konflikter när fler tvättar hemma.

Hur långt man egentligen ska behöva ha till tvättstugan är en knepig fråga att svara på. Reglerna för nybyggda hus säger att avståndet inte bör vara längre än cirka 25 ­meter. För äldre hus gäller i stället tumregeln ”rimligt avstånd”.

En tolkning av den något ­luddiga formuleringen gjordes för två år ­sedan av Svea hovrätt, som slog fast att 150 meters promenad var ett orimligt avstånd.

Enligt Hem & Hyras undersökning bor därmed 17 procent av ­hyresgästerna antingen för långt från tvättstugan eller saknar ett sådant utrymme helt.

Att beröva hyresgästen rätten att tvätta är dock förbjudet, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

– Tvättmöjligheter är ett krav för att uppfylla lägsta ­godtagbara boende­standard. Finns det ingen gemensam tvättstuga måste det gå att tvätta i lägenheten – båda två ­sätten är okej.

Problem med nedskräpning och konflikter i tvättstugan är ett vanligt skäl till att Hyresgästföreningen kopplas in. Hem & Hyras tidigare undersökningar visar att mellan var femte och var sjätte person någon gång har hamnat i bråk i samband med sitt tvättpass.

Susanna Skogsberg ser därför flera fördelar med trenden att fler sköter tvättandet på hemmaplan.

– Många upplever tvättstugan som lite otrygg, och om fastighetsägaren har höga kostnader för städning och reparation hamnar de i slutändan på hyran. Har man en egen maskin kan man ju dessutom tvätta när man är sjuk.

Källa: Opinionsinstitutet Skop har på uppdrag av Hem  & Hyra frågat 1 000 personer.

Fakta: Här är dina rättigheter
  • Alla hyresgäster har rätt till tvättmöjligheter – antingen kollektivt eller i det egna hemmet.
  • Gemensam tvättstuga får bara slopas om samtliga lägenheter har utrymme för att tvätta och torka maskinellt.
  • Alla har rätt att kunna tvätta några gånger i månaden. Två pass om tre timmar på kvällar och tio tretimmarspass på helgerna är en branschstandard.
  • Någon så kallad entimmesregel existerar inte – undvik att inkräkta på någon annans bokade pass.
  • Någon lagstadgad rätt att låsa om sig finns inte.
  • Värden kan ha rätt att sätta upp en övervakningskamera under särskilda omständigheter.
  • Leder din tvättmaskin till höga elkostnader? Se om du kan byta till en billigare leverantör.

Källor: Boverket/Hyresgästföreningen

Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.