Annons

Tvingas flytta på grund av ohyra

Nyheter Golvet var täckt med sopor, tidningar och pizzakartonger, kylskåpet var fullt av mögel. Dessutom fanns det ohyra i lägenheten. Nu måste hyresgästen flytta direkt.​
Det är en bostadsrättsförening på Gotland som har fått en hyresgäst avhyst på grund av ohyra och vanvård.
Mannen har hyrt en fyrarummare på 94 kvadratmeter i centrala Visby, men enligt egen utsago jobbat mycket i Stockholm. I flera år har han vanvårdat lägenheten, enligt värden.
Vid en inspektion 2004 var golvet täckt av sopor och i kylen fanns matrester som förmodades vara årsgamla. Ett och ett halvt år senare genomfördes en ny inspektion och då var lägenheten i ännu sämre skick. Dessutom var den full av klädesmal.
 
Även i husets källare fanns mal och grannar hade klagat på att det fanns ohyra som åt upp deras kläder.
Bostadsrättsföreningen vände sig till tingsrätten och begärde att mannen skulle tvingas flytta direkt. Man hävdade att hyresgästens vårdslöshet var orsaken till att det fanns ohyra i lägenheten. Genom att inte berätta om klädesmalen för värden är han också ansvarig för att den hade spridit sig i huset, menade föreningen.
Tingsrätten höll med, men mannen överklagade beslutet till Svea hovrätt eftersom han inte ansåg sig ansvarig för att det fanns ohyra i huset. Han ville också använda lägenheten för att byta till sig en mindre bostad.
Bostadsrättsföreningen stod kvar vid sitt krav på att han måste flytta genast eftersom fastigheten behöver saneras. Hovrätten gick på hyresvärdens linje och förklarade att domen kan verkställas omedelbart.
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.