Annons

Tyska Vonovia blir störst i Sverige – fler hyreshöjningar att vänta

Nyheter Tyska Vonovia blir nu en av Sveriges största hyresvärdar. I Tyskland har fastighetsbolaget en historia av strider med missnöjda hyresgäster. Finns det anledning till oro? Hem & Hyra reder ut.
Foto: Vonovia / Kenneth Samuelsson
Vonovia blir nu Sveriges största hyresvärd. Joakim Karlsson, som bor på Albyberget i sydvästra Stockholm blir en av tyska fastighetsjätten hyresgäster: "Börnoterade bolag vill bara tjäna pengar".

Missnöjda hyresgäster, bråk om hyror och krympande vinster. Vonovia är Tysklands största hyresvärd, men ser ut att börja tröttna på hemmamarknaden.

För ett år sedan gjorde Vonovia sitt intåg på den svenska marknaden genom att köpa Victoria Park. Förra veckan meddelades att även Hemblas fastigheter hamnar hos Vonovia och enligt det tyska fastighetsbolagets egen beräkning har man nu ett bestånd på 38 049 svenska lägenheter.

Stämmer siffran så är Vonovia Sveriges största hyresvärd. Så vad har svenska hyresgäster att vänta?

Höga avgifter för underhåll

Att döma av nyheter från tyska medier har jätten haft sin del av bråk med hyresgäster. I mars i år skrev Der Spiegel om hyresgäster som förbereder sig för att stämma värden. De menar att de tvingats betala för extratjänster och servicearbeten som aldrig utförts. I Tyskland ligger den typen av underhållskostnader ovanpå hyran.

– De udda underhållsfakturorna från Vonovia är ett nationellt problem, säger Volker Rastätter, chef för den tyska hyresgästföreningen DMB i München till Der Spiegel.

För en enskild hyresgäst handlar det ofta inte om tillräckligt mycket pengar för att anlita en advokat, men när flera hyresgäster får liknande fakturor blir det ändå stora intäkter för bostadsbolaget.

Renovering som ett sätt att höja hyran

Men de stora intäkterna drar Vonovia in på annat håll. Framförallt genom att modernisera lägenheter med fokus på energieffektivisering. Detta tillvägagångssätt har dock fått kritik. Detta på grund av att moderniseringen används som ett sätt att höja hyrorna.

Tyska tidsskriften Der Spiegel har skrivit mycket om Vonovia och enligt två av journalisterna bakom granskningarna har hyrorna höjts kraftigt på sina håll.

“För vissa hyresgäster har det inneburit hyreshöjningar på ungefär 50 procent. Vonovia säger att vinsten från deras moderniseringar är ungefär 8 procent, och för företaget är det ett sätt att kringgå annars begränsade hyreshöjningar”, skriver journalisten Philipp Seibt i ett mejl till Hem & Hyra.

Enligt tyska regler kan hyresvärden höja hyran med 11 procent av moderniseringskostnaden varje år. Själva menar Vonovia att det handlar om att sänka energiförbrukningen för miljöns skull.
– Det finns inga enkla svar. Men vi vill vara en del av lösningen, har vd Rolf Buch sagt om strategin.

Hyrestak ger lägre intäkter

Men klart är att frågan hyreshöjningar blivit ett problem i hemlandet Tyskland. Hyresgäster landet över protesterar och inte minst i Berlin diskuteras nu ett hyrestak från politiskt håll. Vonovia har meddelat att det skulle innebära en minskning på 10 procent av företagets intäkter i Berlin.

Därför är det kanske inte så märkligt att bostadsjätten nu börjar etablera sig även på andra marknader. Och investeringen i Sverige är omfattande. Företaget har meddelat att satsningen på modernisering ska ske även här, men inte i vilken utsträckning.

“Vi vet inte exakt hur mycket pengar som flödar mot Sverige, men det borde vara ett par hundra miljoner euro per år”, skriver Spiegel-journalisten Philipp Seibt, som kikat på företagets siffror.

Hyresgäster hoppas på ett lyft med Vonovia

Sverige har inte samma regler och lagar som Tyskland, och vissa av företagets strategier är inte direkt tillämpliga här. Vissa hyresgäster hoppas snarare på ett lyft nu när Vonovia ska ta över.
– Det jag tycker är skönt är att Blackstone är borta ur Sverige, för de var inte roliga. De ville bara tjäna pengar, säger Joakim Karlsson som bor på Albyberget i sydvästra Stockholm och som nu kommer att få Vonovia som hyresvärd.

I hans hus har Hembla tidigare renoverat tomma lägenheter för att sedan höja hyran med 40 procent. Det var amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone som fram tills nu ägt Hembla, men som nu sålt sitt innehav till Vonovia.
– Första känslan jag fick är att europeiskt bolag kanske bryr sig mer om vad som skrivs här. Att de kanske tar åt sig om det framkommer att de gör något som inte är bra.

Samtidigt uttrycker han sin oro för att även Vonovia är ett börsnoterat företag.
– Börsnoterade företag vill bara tjäna pengar så att utdelningen till aktieägarna ska vara så stor som möjligt.

Fakta: Här finns Vonovia i Sverige

Genom Victoria Park: 8 399 lägenheter i region Stockholm, 5 658 lägenheter i region Malmö och 2 571 lägenheter i region Göteborg.

Genom Hembla: 12 623 lägenheter i Storstockholm samt 8 788 lägenheter i övriga landet. De finns på orter som Uppsala, Eskilstuna, Strängnäs, Norrköping, Katrineholm, Arboga, Köping, Tranås och Västerås.

Så gick det sen: Låga betyg för Hembla och Victoria Park.

Fakta: Namnet är påhittat

När Vonovia fick sitt namn 2015 var det efter en sammanslagning av Deutsche Annington och GAGFAH. Det förstnämnda bostadsbolaget hade vid den tiden ett något skamfilat rykte där 90 hyresgäster stämt det för otillåtna hyreshöjningar.

Vid sammanslagningen togs det nya namnet som ett sätt att visa på en nystart. “Vonovia” är ett påhittat ord.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.