HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Storvärden Hemblas renoveringar: det liknar psykisk terror

Botkyrka Att renovera lägenheter så fort de blir tomma. Det är Hemblas affärsidé. Men hyresgästerna som får leva med långvariga störningar menar att det liknar psykisk terror och att bolaget inte visar hänsyn. Bolaget vill inte kommentera kritiken.
Foto: Kenneth Samuelsson
Joakim Karlsson på Domarbacken i Alby är trött på att bli störd av Hemblas renoveringar.

Den ekonomiska succén bakom Hembla, före detta D. Carnegies affärsidé, syns i bolagets aktiekurs och ökande vinst. Bolagets strategi är att köpa in miljonprogramsområden, renovera tomställda lägenheter och höja hyran med cirka 40 procent. På så sätt har bolaget ökat vinsten, minskat driftkostnaderna och höjt värdet på fastigheterna.

Och marknadens gillande syns i bolagets aktiekurs som har stigit med flera hundra procent de senaste åren.

Läs ocksåMamma till hotfull son kan förlora sitt hyreskontrakt – han skrämmer grannarnaKlipp från hotfulla sms och hyresnämnden i Malmö.

Men om bolagets affärsidé gör aktieägarna nöjda så är en del av bolagets hyresgäster inte lika nöjda.

Flera av de vi pratat med tycker inte riktigt Hemblas vision ” att skapa levande stadsdelar där hyresgästerna trivs och känner sig trygga”, stämmer.

Hem & Hyra har pratat med hyresgäster i Ronna och på Albyberget där bolaget renoverar lägenheter så fort de blir tomma.

Läs ocksåMiljonvitet mot gymmet i Ewas hus upphävsEwa Henriksson bor ovanpå ett av gymkedjan Fitness 24/Sevens största gym i Olskroken, Göteborg. Hon störs kraftigt av det svårförutsägbara bullret från gymmet.

En är Joakim Karlsson på Albyberget, som har flera bildbevis på att det renoveras både på helger och på vardagskvällar. Tvärtemot informationen på portarna att det är klockan 07:00 – 17:00 och inga helger som gäller.
– De visar ingen hänsyn mot oss hyresgäster. Störningarna är jättejobbiga. Helger och kvällar borde i alla fall vara fredade, säger han.

Bolaget har renoverat lägenheter i hans port men även i grannporten.
– Jag tycker speciellt synd om pensionärer som är hemma hela dagarna och får lyssna på det här, säger han.

Annons

Renoveringsstörningarna ledde till sist till att han engagerade sig i Hyresgästföreningen.
– Jag vill försöka få med frågan om störningarna och kompensation i hyresförhandlingarna. Det var därför jag gick med i den lokala hyresgästföreningen, säger han.

Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

Hyresgästen Rikard Lanner på Vallvägen 5 i Ronna har störts av fyra lägenhetsrenoveringar sedan 2016.

– Det gick inte att vara hemma, jag fick ta in på vandrarhem. Folk här är förbannade, det är pyskisk terror, säger han.

Rikard Lanner har fått säga till byggjobbare flera gånger när de arbetat på kvällar och helger.

– Jag har ju hund också och då är jag tvungen att följa lagar som finns och då kan man inte utsätta djur får sånt här oljud, säger han.

Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm har några råd till den som störs av styckvisa renoveringar.
– Anteckna och för dagbok över störningarna. Dagtid få man tåla ganska mycket, men störningar på helger och kvällar eller om störningarna pågår under oskäligt lång tid kan ge rätt till nedsättning av hyra, säger han och råder den som störs att kontakta miljö och hälsokontoret och Hyresgästföreningen för rådgivning.

Annons

Hem & Hyra har försökt ställa frågor till Hemblas kommunikationschef Jonatan Öhman, dock utan att lyckas. Nedan är frågorna vi mejlat och gärna skulle vilja ha svar på.

Jag har pratat med flera hyresgäster i olika områden som störs av era renoveringar, speciellt äldre och andra personer som är hemma mycket, hur ser du på det?

Flera uppger också att det renoveras och störs på helger och kvällar. Varför renoveras det utanför ordinarie arbetstid?

Kompenserarar ni hyresgäster för störningarna?

Och tittar man på Hemblas senaste årsredovisning över hur stor andel av lägenheterna som är renoverade så är det tydligt att bolagets hyresgäster kommer att få leva med störningar under lång tid framöver.

Område Antal lägenheter Procent av beståndet som renoverats
Nynäshamn 232 48,3
Jordbro 1 953 32,7
Kista/Husby 1 528 31,5
Märsta 695 28,2
Bromsten/Rinkeby 1 281 28
Södertälje 3 351 27,8
Bro 540 21,9
Flemingsberg 573 21,6
Sollentuna 456 20,8
Vårby/Vårberg 863 14,1
Alby 1 150 7,7

Läs också Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.