Annons

Umeåpar blev uppsagda men tvingades betala hyra

Umeå Ett par i Umeå hann inte ens bo i sin lägenhet i en månad förrän de blev uppsagda av hyresvärden med omedelbar verkan. De flyttade direkt, men hyresvärden krävde ändå tre månaders hyra. Tack vare Hyresgästföreningen slapp de till slut betala.

​Paret hyrde ett litet hus i Umeå av en privat fastighetsägare. De flyttade in i början på oktober förra året. I slutet av samma månad fick de ett brev från hyresvärden. Denne skrev att paret var tvunget att flytta så snart som möjligt på grund av att han hade andra hyresgäster som skulle flytta in.

– De hade turen att snabbt hitta ett annat ställe att flytta till, så de packade och flyttade direkt, berättar Jan Nyström på Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Med det skulle saken anses vara ur världen, men hyresvärden ville annat. Paret fick ett nytt brev, med krav om att de skulle betala tre månaders uppsägningshyra. Då de inte hade pengar lämnades ärendet över till kronofogden som genom utmätning på parets löner tog in hyrorna.

Annons

Först i höstas tog paret kontakt med Hyresgästföreningen.

– Jag vet inte varför de inte tog kontakt med oss direkt. Jag tror att de till slut insåg att de inte skulle tvingas betala för något de blivit uppsagda och flyttat från. Och det är ju helt klart att blir du uppsagd med omedelbar verkan och accepterar att flytta direkt, då ska du inte drabbas av någon uppsägningstid, säger Jan Nyström.

Läs ocksåKvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran

Ärendet gick till tingsrätten, men innan det hann avgöras där  förlikades parterna. Hyresvärden drog tillbaka sitt krav så när som på en halv månadshyra för november.

Annons

– Det kunde vi givetvis gå med på eftersom paret hann bo där till 15 november, säger Nyström.

Läs också Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.