HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Underjordiskt danspalats på Nydala blir mötesplats för unga

Malmö Nu står det klart. MKB har skrivit avtal med organisationen Hela Malmö. Snart öppnas den insomnade lokalen Nydalaträffen upp för omfattande ungdomsverksamhet. “Det här känns helt fantastiskt”, säger verksamhetsansvarige Nicolas Lunabba.
Foto: Anders Paulsson
Nydalaträffen.

För tre år sedan förstörde ett skyfall lokalerna som ligger under jord vid Nydalatorget. Allt blev översvämmat och det krävdes omfattande renoveringar för att återställa Nydalaträffen. Nu blir det en ny mötesplats med siktet satt på bildning, utbildning och fysisk aktivitet.

– Det här var en danslokal på 80- och 90-talet. Det är en känd lokal för malmöborna och många har varit där på fest, säger Sarah Rayes, bosocial utvecklare på MKB.

Läs ocksåIngen lek att göra parksäsongen säker för barnen

Ägaren, det kommunala bostadsbolaget MKB, har skrivit kontrakt med organisationen Hela Malmö och nästa år öppnas 1000 kvadratmeter upp för barn- och ungdomsverksamhet. Det kommer först och främst rikta sig till boende och hyresgäster i närområdet men i förlängningen även i övriga delar av staden.

– Vi ville ha någon på vårt område som arbetar med barn och unga vuxna. Vi ser ett behov av det och ville ha en lokalt förankrad aktör med ett stort nätverk, säger Sarah Rayes.

Nicolas Lunabba är verksamhetsansvarig på Hela Malmö och entusiastisk inför projektet.

Läs ocksåGranit Rushiti om huvudrollen i Zlatanfilmen: "När det kommer till hårdhet är vi ganska lika"Filmen om Zlatan har premiär på fredagen.

– Det här känns helt fantastiskt. Vi har jobbat med modellen i sju år, säger han.

Nicolas Lunabba

Modellen, som han beskriver som unik, innebär att en mängd aktiviteter kommer ta plats i de stora lokalerna. Det finns många rum och enligt planen ska varje ha en egen inriktning.

– Vi har frågat boende i området och unga i Malmö generellt och tagit del av forskning för att komma fram till vad rummen ska fyllas med, säger Nicolas Lunabba.

Läs ocksåParkeringsplats får vara hur dyr som helst

Allt är inte spikat men enligt den preliminära planen handlar det bland annat om läxläsning, dataspel, biblioteksverksamhet, kampsport och en musikstudio.

I ett av de större rummen ska dansakademin Bow Down ta plats med 250 dansare. Tanken är varje aktivitet ska backas upp av en extern aktör, som Malmö högskola för studiehjälp, Medborgarskolan för dansen eller spelbolag för spelrummet.

– Det finns hur mycket resurser som helst men de måste fördelas. Och den som är stark måste vara snäll, säger Nicolas Lunabba.

Strax efter årsskiftet startar de första aktiviteterna och någon gång i oktober nästa år öppnas dörrarna upp för den breda allmänheten.

Fakta: Hela Malmö

Organisationen startades 2004 som en del av Malbas sociala verksamhet men är idag fristående. Verksamheten når ungefär 4500 aktiva deltagare och omfattar 250 anställda per år. Sedan tidigare driver Hela Malmö fyra mindre mötesplatser på Stenkula, Sofielund, Startskolan och Kroksbäck.

Läs också Nu går Hyresgästföreningens klassiska logga i pension - men på Ulfs arm jobbar den vidare Dvärgkaninen Lennart var klimatboven hemma hos Virginia

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.