Annons

“Jag är den kvinnliga versionen av Zlatan”

Malmö Hon vill ge en röst åt Malmös unga tjejer. Julie Chikane började i ett hyreshus på Rosengård och byggde en danskarriär från noll.
Föreläsningar i skolor, ett dansprojekt för nyanlända tjejer och skådespeleri – Julie Chikane trivs med att ha många bollar i luften.

Hon tog de första stegen i ett hyreshus på Rosengård. Sedan har det rullat på. Du har förmodligen sett henne flimra förbi i en musikvideo, på Malmös gator eller på scenen på grammisgalan.

Idag driver 27-åriga Julie Chikane dansskolan Bow down Dance Academy tillsammans med Benjamin Anderberg ochsin syster Janet. Omkring 200 ungdomar är aktiva i skolan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Dansen fick mig att glömma allt ont och istället se allt bra. Det var min utväg.

Det är dyrt att gå i dansskola och Julie Chikane är självlärd. När Bow Down startade var tanken att det skulle vara billigt för att nå unga som, precis som hon själv hade i unga år, har ont om pengar.

– Vi har den tuffaste målgruppen; unga tjejer, och killar, med utländsk bakgrund, säger Julie Chikane.

Annons
Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Målet är satt högt och det handlar inte bara om att nöta in stilar som afrobeat, dancehall och streetdance.

Se mer av Julie Chikane och Bow Down på Youtube

– Dansen ger självkänsla och en röst. De ska kunna leda en grupp och samarbeta med andra oavsett var de kommer ifrån eller hur de ser ut.

Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks
Julie Chikane
Julie Chikane

Även om dansen är en framgångsaga för Julie Chikane så har arbetet inte betalat räkningarna eller hyran och det dröjde till nyligen innan hon fick egen lägenhet. Det mesta har skett ideelt men det tar hon lätt på. Dansen är passion, skolan och eleverna hennes familj.

– Jag är aldrig nöjd förrän jag vet att ungdomarna har fått vad de behöver för att nå någonstans i framtiden.

Annons

Dansen har tagit henne långt från Malmö och till samarbeten med internationella artister. Under sommaren stod hon på festivalscener runt om i Sverige tillsammans med reggaestjärnan Syster Sol.

Vad tar du med från Malmö?

– Krigarsjälen som har fått mig att kämpa vidare. Jag är en stolt tjej från Ghana, Chile och Rosengård. Jag är den kvinnliga versionen av Zlatan.

Fakta: Julie Chikane

Yrke: professionell dansare och danslärare.

Familj: mamma, pappa, två systrar och två bröder.

Första bostaden: Hyreslägenhet på Von Rosens väg i Rosengård.

Aktuell: Skådespelardebut i rollen som “sadistisk idrottslärare” i TV3:s nya humorserie Skolan.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur Här är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.