HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Undvik att få dyr flyttnota

Nyheter Sköt om lägenheten och låt bli galna renoveringar. Annars kan värden begära rejäl ersättning när du flyttar ut.

Som hyresgäst har du laglig rätt att sätta personlig prägel på ditt hem, och det utan att be värden om lov. Du kan alltså måla om, tapetsera, installera diskmaskin och liknande. Samtidigt kan dina insatser få värden att sätta sig på tvären den dag du ska flytta. Har du inte tagit hand om din bostad ordentligt eller renoverat slarvigt kan värden begära att du återställer lägenheten eller betalar för det som måste åtgärdas.

Att värden kräver ersättning vid flytt är vanligt. Bland annat för skador som uppstått under hyrestiden. I de fallen blir det ofta diskussioner om vad som egentligen menas med normalt och onormalt slitage. Ersättningskrav kan du även få om något saknas i lägenheten, exempelvis om du har tagit bort en garderob för att skapa större boyta.

Läs ocksåUnika beslutet: Elektriska handdukstorkar klassas som lyx – värden tvingas backaJan och Siv Christianson anser att flera av de funktioner som Stena Fastigheter vill installera både är otidsenliga och fördyrande för hyresgästerna. ”Om 270 lägenheter bränner på med en handdukstork så är det ju rätt mycket energi som går åt. Och så har du värmegolv och tvättmaskiner”, säger Jan.

Om du vill slippa betala ska du även låta bli att ta bort mellanväggar och ge dig på den fasta inredningen utan värdens tillstånd. Bra att veta är också att det du eventuellt ska betala beräknas efter åldersavdrag på det som skadats eller saknas. Om hatthyllan du slängde sjöng på sista versen behöver du inte betala för en helt ny, utan endast för värdet som återstår.

Annons

– Och det är alltid värden som har bevisbördan, och eventuella krav måste ställas senast två år efter att du flyttat, Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

 

Annons
Läs ocksåFår lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfatHyresvärden ville renovera badrummet till ett normalt standardutseende. Men hyresgästerna ville att det skulle återställas som det såg ut innan branden.

Läs hela artikeln vecka 16.

Läs också Sven renoverade toaletten – vräks från lyxvåning Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.