Annons

Undvik att få dyr flyttnota

Nyheter Sköt om lägenheten och låt bli galna renoveringar. Annars kan värden begära rejäl ersättning när du flyttar ut.

Som hyresgäst har du laglig rätt att sätta personlig prägel på ditt hem, och det utan att be värden om lov. Du kan alltså måla om, tapetsera, installera diskmaskin och liknande. Samtidigt kan dina insatser få värden att sätta sig på tvären den dag du ska flytta. Har du inte tagit hand om din bostad ordentligt eller renoverat slarvigt kan värden begära att du återställer lägenheten eller betalar för det som måste åtgärdas.

Att värden kräver ersättning vid flytt är vanligt. Bland annat för skador som uppstått under hyrestiden. I de fallen blir det ofta diskussioner om vad som egentligen menas med normalt och onormalt slitage. Ersättningskrav kan du även få om något saknas i lägenheten, exempelvis om du har tagit bort en garderob för att skapa större boyta.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Om du vill slippa betala ska du även låta bli att ta bort mellanväggar och ge dig på den fasta inredningen utan värdens tillstånd. Bra att veta är också att det du eventuellt ska betala beräknas efter åldersavdrag på det som skadats eller saknas. Om hatthyllan du slängde sjöng på sista versen behöver du inte betala för en helt ny, utan endast för värdet som återstår.

Annons

– Och det är alltid värden som har bevisbördan, och eventuella krav måste ställas senast två år efter att du flyttat, Suzan Rasul, jurist på Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

 

Annons
Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

Läs hela artikeln vecka 16.

Läs också Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Protest hjälpte inte Vaheel och hans grannar – kostsam renovering får grönt ljus Småbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.