HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppsalahem chockar med högt hyresbud

Uppsala Uppsalahem begär 3,5 procents hyreshöjning från och med halvårsskiftet. Enligt Hyresgästföreningens förhandlare är det ett rekordhögt och totalt omotiverat yrkande.
Uppsalahem vill höja hyrorna med 3,5 procent. "Omotiverat", anser Hyresgästföreningens Magnus Näll.

Hyreshöjningarna för 2019 ligger i genomsnitt under två procent för landets allmännyttiga bostadsföretag. Men Uppsalahem, som har avtal som går ut sista juni, vill alltså ha 3,5 procent mer av sina hyresgäster.

För en lägenhet med en hyra på 8 000 kronor skulle det innebära en höjning med 280 kronor i månaden.

Läs ocksåKom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping

Yrkandet har utlöst starka reaktioner från motparten Hyresgästföreningens sida.

– En rekordhöjning. Det är ett väldigt högt bud och framför allt känns det väldigt omotiverat. Behovet är inte alls särskilt stort, säger Magnus Näll, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Uppsalahem har en mycket stark ekonomi, vilket Hem & Hyra skrivit om bland annat här, med stadigt över 200 miljoner i resultat under de senaste åren.

Läs ocksåNu höjs hyrorna för 73 000 hushåll i Göteborg

– Det är väldigt få bolag i hela landet som har så goda siffror som Uppsalahem. Därför borde de också kunna vara mer måttfulla. Hur vi än räknar får vi det helt enkelt inte att gå ihop, säger Magnus Näll.

Men Uppsalahem förvaltningschef Benny Enholm tycker det är fel att diskutera företagets yrkande utifrån tidigare års resultat.

– Vi förhandlar för tiden framåt och vi ser då att vi har mycket stora utmaningar att ta itu med. Detta i form av kraftigt ökade driftkostnader för bland annat värme och vatten samt stora behov av att renovera och underhålla.

Läs ocksåNyköpingshem sa nej till medlingsförslag

– Det är viktigt att vi tar tag i de bitarna på ett bra och hållbart sätt, säger Benny Enholm.

Förhandlingarna om Uppsalahems nya hyror fortsätter på torsdag.

Läs också Bud om höjda hyror hos privatvärdar i Storgöteborg Hyresgästföreningen: "Pitebo planerar chockhöjningar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.