Annons

Utmattad kvinna måste flytta

Nyheter Den utmattade fyrabarnsmamman i Bromma behövde den lilla ettan som tillflyktsort för att samla kraft från den stressade vardagen. Inte tillräckligt starka skäl, ansåg hovrätten som nu ger kvinnan tre månader på sig att flytta. ​

​Det var i september 2002 som den i dag 31-åriga kvinnan tilldelades den lilla ettan i Bromma, i västra Stockholm. Kvinnan bor till vardags i Sörmland med make och fyra barn, samtliga under tio år.

Annons
Ett av barnen lider dessutom av Aspergers syndrom och kvinnan ansåg sig därför behöva ett ställe att fly till när situationen i hemmet blev alltför pressad.
När kvinnan blev tilldelad lägenheten i Bromma var hon hela tiden ärlig med att lägenheten endast skulle användas som övernattningsbostad. Hon bodde där också följaktligen endast tre gånger i veckan.
 
Det var dock inte tillräckligt för hyresvärden som sade upp kvinnans kontrakt med hänvisning till att hon hade sin permanenta bostad i Sörmland. Lägenheten i Bromma fanns det andra som var i större behov av och skulle därför lämnas den kommunala bostadskön, enligt hyresvärden.
Hyresvärden ifrågasatte inte 31-åringens svåra familjesituation eller att hon varit ärlig med att lägenheten i Bromma endast skulle användas som permanentbostad.
Men att en enskild handläggare på bostadsbolaget gått med på lägenheten skulle fungera som komplementbostad var oväsentligt, utan tre nätter i veckan i lägenheten var för lite, enligt hyresvärden.
Ärendet hamnade hos hyresnämnden i Stockholm som gick på värdens linje. Kvinnan överklagade då till hovrätten, men förgäves.
 
Svea hovrätt konstaterar visserligen i sitt beslut att kvinnan har ett stort behov av lägenheten som tillflyktsort, men att det inte finns tillräckliga skäl att låta henne ha kvar kontraktet.
Kvinnan måste nu lämna lägenheten senast den tredje september, enligt hovrätten.
Hyresgästföreningens jurist Göran Walldin har företrätt den 31-åriga kvinnan i såväl hyresnämnd som hovrätt.
– Det var ju tråkigt, jag trodde faktiskt att det skulle gå vägen, säger han till Hem & Hyra.
Göran Walldin förklarar att det finns en praxis på området som säger att hyresgäster på grund en psykiskt ansträngande livssituation i enstaka fall kan anses ha behov av en komplementbostad.
Men det är mycket ovanligt och medges ges bara om det finns särskilda omständigheter, enligt Göran Walldin.
– Jag tyckte att det fanns det i det här fallet, men det tyckte uppenbarligen inte hovrätten, säger han.
 

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia" Kastade pant från femte våningen mot värdens personal – därför slipper hon vräkning Hotade att spränga förskola och dödshotade värden – nu vräks mannen Nattbad och cykelreparationer störde grannar – mannen förlorar kontraktet Konsthandlare gjorde en tavla - vräks från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.