Annons

Utpekad svartuthyrare kan ha tjänat över en halv miljon kronor

Malmö Mannen hyrde ut rum i en sexrummare medan han själv bodde utomlands. Rummen var dyra. Och fastighetsägaren visste inget. Just den här typen av upplägg blev olagligt under hösten efter en lagändring. Hyresvärden har inte polisanmält mannen men vill däremot riva hans hyreskontrakt.
Foto: Anders Paulsson

Den olovliga uthyrningen i Malmökollektivet kan ha pågått i över fem år. Det visar uppgifter i handlingar i hyresnämnden. Förutsatt att uppgifterna i nämnden stämmer kan svartuthyraren ha tjänat över en halv miljon kronor på den olovliga uthyrningen.

– Vi har haft lägenheten under radarn under en tid. Till slut kände vi att vi har samlat på oss tillräckligt med underlag och bevis för att kunna driva saken vidare. Vi tror att vi kan nå framgång, säger Lars-Gunnar Larsson.

Läs ocksåKollektiv i Malmö kassako för andrahandsuthyrare

Eftersom uthyrningen, enligt MKB:s ansökan i hyresnämnden, fortfarande pågår kan det handla om ett lagbrott. Från den 1 oktober gäller ny lagstiftning som säger att den som hyr ut i andra hand utan tillstånd eller tar ut en för hög andrahandshyra kan bli vräkt – utan varning. Den som gör både och, kan hamna i fängelse men något sådant fall har hittills aldrig prövats i en domstol. Den utpekade svartuthyraren i Malmö, som ska ha tagit ut en rejäl överhyra, riskerar just nu däremot sitt hyreskontrakt. Fallet ligger på hyresnämndens bord för ett avgörande.

Men någon polisanmälan har inte gjorts.

– Vi har inte satt några rutiner för hur vi ska hantera den här typen av ärenden. Och jag tror att polisen har annat fokus och prioriterar andra saker så risken är att det ändå blir liggande. Det är heller inte solklart vem som ska göra anmälningar i de här fallen, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.

Annons
Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Sexrummaren nära Värnhemstorget i Malmö ska ha fungerat som ett kollektiv. Redan för två år sedan skrev Hem & Hyra om kollektivet. Enligt uppgifter bodde förstahandshyresgästen då utomlands. Under tiden hyrde han ut rum i lägenheten.

Fem eller sex hyresgäster ska ha betalat 4 500 kronor vardera i månaden till förstahandsuthyraren. Hyreskontrakt som lämnats till hyresnämnden bekräftar uppgifterna om hyresnivån. Där står det också att pengarna gått till ett bankkonto i Litauen. Beroende på hur många som har bott i lägenheten handlar det om en total månadshyra på mellan 22 500 kronor och 27 000 kronor. Samtidigt har förstahandshyresgästen själv bara betalat 13 500 kronor i månaden till MKB. Även om den olovliga uthyrningen enbart skulle ha pågått i ett par år handlar det om hundratusentals kronor rakt ner i fickan på mannen.

När Hem & Hyra skrev om kollektivet senast handlade det om överhyra. Två hyresgäster i kollektivet hade då vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka pengar. Vid det tillfället, för två år sedan, slutade fallet med en förlikning. De båda hyresgästerna ville inte driva på ärendet för hårt eftersom de oroade sig för att den olovliga andrahandsuthyrningen skulle avslöjas, vilket hade varit en uppenbar förlust för dem som bodde kvar i lägenheten.

Läs ocksåHan för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan”Karl Larsson leder arbetet mot misstänkt bostadsfusk på Störningsjouren i Göteborg.

För ett år sedan vände sig återigen en hyresgäst till hyresnämnden för att få tillbaka överhyra. Även den gången slutade fallet med en förlikning. Förstahandshyresgästen lämnade då ett yttrande till hyresnämnden där han skrev att hyran var satt ”i förhållande till de omkostnader” han hade.

MKB har gjort flera hembesök i lägenheten, senast i november 2019. Hyresgästen som MKB talade med då uppgav att förstahandshyresgästen ”tittade in då och då”. MKB har velat träffa förstahandshyresgästen i lägenheten men han har vägrat att infinna sig, uppger hyresvärden. Enligt MKB:s ansökan till hyresnämnden har förstahandshyresgästen varit folkbokförd i lägenheten men bosatt i Litauen.

Annons

Hem & Hyra har förgäves försökt nå förstahandshyresgästen som pekas ut som ansvarig för svartuthyrningen.

 

Fakta: Tuffare tag med ny lag
  • Sedan den 1 oktober 2019 har lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra stramats åt.
  • Du kan bland annat bli uppsagd direkt utan att först varnas om du hyr ut i andra hand utan tillstånd.
  • Om uthyrningen är olovlig OCH andrahandshyran för hög, kan hyresgästen dömas till böter eller fängelse i högst två år.
  • För att få hyra ut i andra hand måste du i första hand ha hyresvärdens tillstånd. Nekar värden dig att hyra ut kan du vända dig till hyresnämnden för att få din sak prövad.
  • För att få lov att hyra ut din lägenhet måste du ha så kallade beaktansvärda skäl. Sådana kan vara sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse eller särskilda familjeförhållanden.
Läs också Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen Massuppsägningen kom som en chock – hyresgästen Tobias: ”Visste inte ens att jag hyrde av mellanhand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.