HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kollektiv i Malmö kassako för andrahandsuthyrare

Malmö Mer än en halv miljon kronor kan förstahandshyresgästen ha tjänat på att hyra ut sin lägenhet till ett kollektiv i centrala Malmö under ett flertal år. De sex hyresgästerna betalar vardera 4 500 kronor i månaden vilket ger en sammanlagd månadshyra på 27 000 kronor.
Foto: Riksbanken/Wikimedia commons

Exakt hur länge förstahandshyresgästen hyrt ut sin stora lägenhet vid Värnhem i Malmö är oklart. I mellan fem och sex år tror den hyresgäst som Hem & Hyra pratat med. Den som idag bott längst tid i våningen har kontrakt sedan tre år tillbaka. Med en sammanlagd hyra på 27 000 kronor i månaden innebär det att förstahandshyresgästen gjort sig en rejäl hacka på andrahandsuthyrningen. På bara tre år handlar det om en halv miljon kronor i vinst eftersom han själv betalar 13 300 kronor i månadshyra till fastighetsägaren. Själv är mannen, som är i 40-årsåldern, bosatt utomlands och Hem & Hyra har inte kunnat nå honom.

Två av de hyresgäster som bor i kollektivet idag har vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka överhyra. Enligt andrahandshyresgästerna har deras hyresvärd, det vill säga förstahandshyresgästen, redan gjort klart att han inte kommer att betala oavsett vad hyresnämnden säger. Därför har en av hyresgästerna börjat deponera sin hyra till länsstyrelsen i stället för att betala direkt till förstahandshyresgästen. Samtidigt pågår förlikningsdiskussioner bland annat av det skälet att andrahandshyresgästerna är rädda för att den otillåtna andrahandsuthyrningen ska uppdagas och därmed stoppas av fastighetsägaren om det blir en förhandling i hyresnämnden.

Läs också”Kommer inte att få tillbaka dina pengar” – uthyraren vägrar betala Penny för ockerhyranPenny från Thailand har bott i Göteborg i drygt fem år. Att ta strid mot hennes tidigare värd har krävt mod. "Jag kan ju inte systemet", säger hon. Men ilskan tog över, och till slut fick hon rätt. "Jag vill att folk ska veta att de har rättigheter. Det är superviktigt."

– Varken vi eller han som hyr ut till oss vinner på att det hamnar i hyresnämnden. Risken finns att hyresvärden får reda på reda på uthyrningen och säger upp hans kontrakt, säger en av hyresgästerna.

Hyresgästföreningen är insatt i fallet och juristen Lovisa Prodenius sköter förlikningsdiskussionerna.

– Eftersom vi för diskussioner nu vill jag inte uttala mig om det här fallet. Men generellt är det bedrövligt att bostadsmarknaden ser ut som den gör och att förstahandshyresgäster kan hyra ut på det här sättet. Vi är alltid emot oskäliga hyror, säger Lovisa Prodenius.

Läs ocksåKraftig ökning av lurade hyresgäster som tar strid mot ockerhyra i storstädernaAntalet andrahandshyresgäster som kräver tillbaka olaglig ockerhyra i hyresnämnden har ökat kraftigt i Stockholm och Göteborg.

Den hyresgäst Hem & Hyra pratat med har bott i kollektivet i ett år efter att ha svarat på en annons på Blocket.

– Det är en sjyst lägenhet och ett bra kollektiv men det är ett av de dyrare i stan. När jag fick reda på att det var en hyreslägenhet och vad hyran egentligen var reagerade jag. Det är ju inte tillåtet att ta ut en så hög hyra av oss, säger han.

Fakta: Så sätts hyran
  • Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen.
  • Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Hyr du i andra hand och vill ha tillbaka överhyra och förstahandshyresgästen inte vill betala – vänd dig till hyresnämnden. Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år.
  • Hyr du i andra hand och misstänker att du betalar för mycket kan du kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen.
Läs också Småbarnsmamman Saifon lurades på 44 000 kronor – Hem & Hyra granskar ockerhyrorna Ovanliga beslutet – får tillbaka 30 000 kronor efter att ha hyrt bostadsrätt Fiffi tog strid - fixade 200 000 kronor till sig och grannarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.