Annons

Vänner på varsin sida stängslet

Göteborg Taggtråden runt bostadsrättsföreningens lekplats i Kviberg i Göteborg blev en internationell nyhet. Men mediabilden är snedvriden, tycker bostadsrättsägaren Daniel och hyresgästen Pär, vänner sedan nästan 20 år.
Foto: Gustaf Görfelt
De gillar inte taggtråden. Men bilden av två hus i konflikt stämmer inte, säger kompisarna Daniel (t v) och Pär.

Pär är hyresgäst på Beväringsgatan och Daniel äger en bostadsrätt på Befälsgatan. De kommer från samma småstad i Värmland och har känt varandra sedan 20-årsåldern.

Nu har de hamnat på varsin sida av ett symboliskt stängsel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det handlar om taggtrådsstaketet runt bostadsrättsföreningens lekplats och garage som blev en riksnyhet i höstas, först genom artiklar i GöteborgDirekt.

Många provocerades av taggtråden. Bostadsrättsföreningens ordförande menade att staketet behövdes eftersom barn och ungdomar från hyreshuset vandaliserade lekplatsen och minigolfbanorna och stal leksaker.

Hyresgäster, representanter från bostadsbolaget Poseidon och även politiker var kritiska.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

På högerextrema sidor spreds nyheten internationellt, där som en bild av hur ”svenskarna” i bostadsrätterna behövde skydda sig mot ”invandrarna” i hyresrätterna.

– Det är nästan humor, med tanke på att det mest är pensionärer och barnfamiljer i vårt hus, säger Pär.

Annons

Han får medhåll av Daniel.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Det är helt skevt. Jag har flera kompisar i hyreshuset och barnen leker med varandra. Staketet sitter ju dessutom bara runt lekplatsen och minigolfbanorna, inte runt huset. Det handlar bara om att skydda egendom, säger han.

Samtidigt är de överens om att taggtråden ser provocerande ut. Ingen av dem gillar den.

– Den är lite fånig. Jag minns att jag reagerade på den när jag var här och tittade på lägenhet, säger Pär.

Daniel säger att meningarna varit skilda även i bostadsrättsföreningens facebookgrupp om hur nödvändigt staketet är.

Men att det upprört så mycket tror han beror mest på läget.

Annons

– Det finns ju bostadsrättsföreningar på andra håll som är väldigt avskärmade, men då syns det inte på samma sätt. Här blir det så symboliskt när det är två stora hus som ligger mot varandra och det här är i mitten, säger han.

Hans egna barn brukar inte så ofta gå till föreningens lekplats.

– Min dotter vill hellre gå till den stora kommunala lekplatsen här intill. Där är ju alla andra barn och hon vill inte leka själv.

LÄS MER:

Forskaren: ”Vanligast i områden där det skett en förändring”

Läs också Inger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj" Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.