Annons

Var femte västmanlänning känner otrygghet

Västmanland Var femte person i Västmanland känner sig otrygg av att vistas utomhus ensam. Det framgår av en färsk rapport om trygghet från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Trygghet och oro för bostadsinbrott varierar beroende på var i Sverige man bor. Ungefär en av fem personer i Västmanlands, Örebro och Skånes län uppger att de känner sig otrygga när de vistas ensamma ute en kväll i sitt bostadsområde, medan motsvarande siffra för Gotland är en på tio.

Men på det stora hela känner sig svenskarna allt tryggare, enligt undersökningen Nationella trygghetsundersökningen 2012 som Brå publicerade i dagarna.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

År 2012 var det 15 procent som uppgav att de känner sig otrygga när de är ute sent på kvällen. Det är en minskning jämfört med 2006 då motsvarande andel var 21 procent. Utvecklingen är likartad när det gäller oro för att utsättas för olika typer av brott. Men ett undantag finns: Antalet som oroar sig för att drabbas av bostadsinbrott ligger på samma nivå i fjol som 2006, det vill säga 17 procent. I Gotlands län uppger lägst andel, 7 procent, oro för bostadsinbrott medan den högsta andelen som oroar sig, 29 procent, återfinns i Jönköpings län.

Nationella trygghetsundersökningen bygger på intervjuer med drygt 13 000 personer i åldrarna 16 – 79 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott och erfarenheter av kontakter med rättsväsendet, samt allmänhetens upplevda trygghet och förtroende för rättsväsendet.

Annons
Läs också Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Forskaren om bilden av Gottsunda: "Viktigt med flera olika slags berättelser" Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.