Annons

Varannan förälder beredd betala barnens boende

Nyheter Hem & Hyra har frågat hyresgäster med barn om de skulle kunna tänka sig att köpa en lägenhet åt sina vuxna barn.Nästan hälften svarade ja. Hem & Hyra ger dig de bästa tipsen om du har tänkt köpa bostad till ditt barn. ​
Opinionsmätningsinstitutet Skop har på Hem & Hyras uppdrag frågat 340 hyresgäster, som också är föräldrar, om de skulle kunna tänka sig att köpa en bostad åt sina barn.

En tredjedel av de tillfrågade, 34 procent, ansåg sig inte ha råd. 19 procent skulle inte kunna tänka sig att köpa en bostad åt barnen, men av andra skäl. En tredjedel, 33 procent, skulle köpa en bostad om det inte blev för dyrt och 14 procent skulle utan tvekan köpa en bostad åt sitt barn. 

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Av dem som svarade ja på frågan var en majoritet män och då framför allt yngre män.
Av dem som inte ansåg sig ha råd var en majoritet kvinnor.
Nästan 40 procent av alla de tillfrågade kvinnorna ansåg sig inte ha råd, men bara 24 procent av männen.
Ingela Gabrielsson är familjeekonom på Nordea. Hon menar att det är ett dyrt åtagande att köpa bostadsrätt till sina barn.
Men med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut i många städer blir det allt vanligare och i framtiden, när antalet hyresrätter blir färre, är det kanske enda sättet.
 – Men samtidigt kan det ju faktiskt också bli en bra investering, säger hon.
Ingela Gabrielsson menar att man måste tänka långsiktigt när man köper en bostadsrätt åt barnen.
– Vad händer efter att man har köpt bostadsrätten, vem ska stå som lägenhetsinnehavare och vem ska betala månadsavgiften och räntorna? Det är några av frågorna man måste ställa sig, säger hon.  

Annons

Många bostadsrättsföreningar kräver att den som bor i lägenheten också ska äga den, åtminstone delvis. 
 – Man vill inte att lägenheten ska användas som övernattningslägenhet. Därför är det bra om barnen är medlåntagare och står med på kontraktet.

Ingela Gabrielsson tycker att det är viktigt att barnen faktiskt är med på köpet, att det är de som köper lägenheten och att föräldrarna bara är med som finansiärer.
– Tanken är ju att det ska vara barnets lägenhet. Kanske har de fått pengar av far- och morföräldrarna, eller att de har en sparad slant och kan vara med och betala på kontantinsatsen. Kanske kan ni lägga upp en femårsplan på hur barnet ska kunna betala av lägenheten.

Ingela Gabrielsson ger rådet att så fort som möjligt, efter att ni har bestämt er, ta kontakt med banken.

Annons
– De vet hur man ska göra, dessutom kan ni passa på att få ett lånelöfte. Tänk också på att barnet måste var myndigt för att kunna skriva på några papper.
Ska barnet studera på annan ort kan det ju hända att det handlar om en tillfällig investering och att ni måste sälja om bara några år. För att det ska bli en så bra investering som möjligt är det viktigt att veta hur bostadsmarknaden ser ut just på den aktuella orten.
 
– Ta kontakt med en mäklare på den ort där barnet ska studera för att få reda på hur bostadsmarknaden ser ut och vad man kan förvänta sig att få betala.
Ett annat bra tips är att gå in på olika mäklarsajter, exempelvis Bovision eller Hemnet, för att ta reda på ungefärliga priser.
 
– Jag har själv en dotter som tar studenten nu och hon ska plugga vidare. Men som tur är så kan hon fortsätta bo kvar hemma. Så vi slipper åtminstone fundera på att köpa en lägenhet åt henne, säger Ingela Gabrielsson.
 
 
 

Fakta: Skulle du kunna tänka dig att köpa en bostad åt ditt barn?

Nej, har inte råd – 34 procent
Nej, vill inte av andra skäl – 19 procent
Ja, utan tvekan – 14 procent
Ja, om det inte blir för dyrt – 33 procent

Läs också Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.