Annons

Värd ville få bort både mögel och hyresgäst

Teckomatorp Värden ville säga upp hyresgästen på grund av mögelsanering. Men hyresgästen ville bo kvar och fick rätt i hyresnämnden.
Foto: Gry Ellebjerg
Hyresgästen får bo kvar men med en månads uppsägningstid.

Värden äger en liten fastighet på fem lägenheter men det är bara en lägenhet som drabbats av mögel. Fukten sitter i fönstret, i ytterväggen och vid hörnen i golvet. Värden har besökt lägenheten och satt in en mekanisk frånluftsventil men utan resultat.

Förra sommaren byttes badrumsgolvet som var totalt uppruttet. Nu vill hyresvärden att hyresgästen flyttar så att resten av lägenheten kan saneras. Men det motsätter sig hyresgästen som tagit hjälp av Hyresgästföreningen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Enligt Hyresgästföreningen har hyresvärden inte gjort någon besiktning, tagit fram en plan för ombyggnad eller lämnat upp uppgift för hur långt tid det kan ta. Hyresgästen har heller inte erbjudits ett annat boende eller en tillfällig evakueringslägenhet. Då parterna inte kom överens har de tagit ärendet till hyresnämnden.

Annons

Enligt hyresnämnden kan en hyresvärd säga upp en hyresgäst vid omfattande renoveringar. Men då ska renoveringen vara av en sådan art att det drabbar hela fastigheten och inte enbart en lägenhet. De åtgärder som gäller en hyresgäst kan inte ses som en större ombyggnad av huset.  Därför menar nämnden att hyresvärden inte kan kräva att hyresgäst ska flytta.

Hyresnämnden påpekar också att värden inte erbjudit hyresgästen någon ersättningslägenhet, någon återflyttningsrätt eller ett evakuerings boende eller någon form av ekonomisk kompensation. Hyresnämnden avslår hyresvärdens uppsägning av hyresgästen.

Annons
Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Domen har inte överklagats till Svea hovrätt.

Läs också Hyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter" Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.