Annons

Värden bestämmer om renoveringen

Nyheter Det är värden som bestämmer om när det ska renoveras – och hur omfattande ingreppen ska vara. Det slås fast på nytt. Men kanske kan en hyresgäst få behålla sitt bastuaggregat.

En färsk undersökning från Hyresgästföreningen visar att värden i 99 procent av fallen får tillstånd att renovera, när frågan avgörs i hyresnämnderna och Svea hovrätt.

I ett nytt beslut från Svea hovrätt slås det fast ännu en gång att det är värden som bestämmer över underhåll och renovering.
När värden ville stamrenovera den drygt 40 år gamla fastigheten på Östermalm i Stockholm protesterade 14 av de 40 hyresgästerna genom att vända sig till hyresnämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bland annat vände de sig emot att i en del av lägenheterna ska planlösningen ändras för att öka tillgängligheten. Flera av hyresgästerna ifrågasatte om ett stambyte verkligen är tekniskt motiverat och menade i stället att det handlar om att värden vill lyxrenovera för att få rätt att höja hyran.

En hyresgäst protesterade mot att hennes duschkabin och bastuaggregat i badrummet ska försvinna.
I den frågan lovade värden att undersöka om det går att återmontera duschkabin och bastuaggregat, men gav inga garantier.

Annons

I resterande spörsmål var värden tydlig med att det är han som gör bedömningen, om till exempel stammarna behöver bytas eller om säkerhetsdörrar ska installeras.

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg

Hyresnämnden gick – som så många gånger förr – på hyresvärdens linje. Den utredning som gjorts för fem år sedan om problem med vattenskador godtogs som en intäkt för att värdens bedömning, att det är dags för stambyte, är riktig. De förbättringsåtgärder som värden vill göra kan inte klassas som lyxrenoveringar.

Några av hyresgästerna överklagade beslutet till hovrätten, som nu avslagit överklagandena.

Annons

Enligt en ny undersökning från Hem & Hyra höjs hyran för en trerummare med nästan 1 250 kronor i månaden efter renovering.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.
Läs också Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.