HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värden tog ut ockerhyra – nu får hyresgästen tillbaka 115 000

Karlstad Det fanns en överenskommelse om en förhandlad hyra. Men det struntade värden i. På hyresavierna var beloppet upp till 83 procent högre. Nu får ett Karlstadspar tillbaka 115 000 kronor. Två andra hyresgäster får återbetalningar med 30 000 respektive 40 000 kronor.
Foto: Gry Ellebjerg
Karlstadsvärden tog ut ockerhyror genom att skriva in belopp i kontraktet som var upp till 83 procent högre än den framförhandlade hyran.

För bostadsföretaget med flera små hyreshus i Karlstad kunde framförhandlad hyra och debiterad hyra vara två olika saker. Skillnaden var flera tusen kronor i månaden.

En av hyresgästerna tyckte att det verkade konstigt att han skulle betala över 8 000 kronor för sin lilla lägenhet. Mannen kontaktade en anställd på Hyresgästföreningen som kontrollerade i registret och upptäckte att det fanns förhandlingsordning och en fastställd hyra på 5 000 kronor.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Fastighetsägarföreningen hade nämligen för den här värdens räkning förhandlat med Hyresgästföreningen och ingått en överenskommelse om exakt hur hög hyran skulle vara.

För hyresgästen resulterade det i en hyressänkning med drygt 3 000 kronor. Dessutom fick mannen tillbaka 35 000 kronor sedan Hyresgästföreningen hjälpt honom att driva frågan om återbetalning hos hyresnämnden. Läs här.

Efter det började det pratas om värdens hyressättning grannarna emellan. Ytterligare fyra personer gick till hyresnämnden och begärde återbetalning av det de tidigare betalat i överhyror.

Läs ocksåDemonstration mot rekordhöga hyreskrav i BiskopsgårdenHyresgäster i Boskopsgården demonstrerar mot Willhems krav att få höja hyran med 10 procent. Willhem vill dessutom dra in pengarna till hyresgästernas samlingslokaler.

Anna Nykvist, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen, var deras ombud.

– Finns det en förhandlad hyra förutsätter man ju att det är den som gäller. Men det kan man tydligen inte alltid lita på. Tycker man som hyresgäst att hyran verkar konstig kan det vara säkrast att kontrollera med oss.

– Bra att veta, tillägger hon, är att den som har förstahandskontrakt har tio år på sig att begära återbetalning medan den som bor i andra hand måste begära återbetalning inom tre månader.

Läs ocksåStörsta hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbastI Härryda har omfattande nyproduktion bidragit till att driva upp hyrorna snabbast i hela Västra Götaland de senaste åren. Hyresökningen i halländska Varberg ligger inte långt efter.

Inför den nya förhandlingen i hyresnämnden deltog hyresvärden med representant till skillnad mot första förhandlingstillfället.

Förklaringarna till att värden överdebiterat sina hyresgäster gick bland annat ut på att det funnits hälsoproblem i familjen.

– Det är märkligt att man då i alla fall orkar med att sätta ockerhyror, kommenterar Anna Nykvist.

Hyresgästerna som hon företrädde gick med på en förlikning som innebar att de fick större delen av det de hade begärt i återbetalning utan att riskera en handläggning som skulle kunna dra ut på tiden eller att någon i värsta fall kunde få avslag på sin begäran.

Ett par, i dag bosatt på annan ort, som tidigare hyrt lägenhet av värden i flera år och då betalat drygt 2 500 kronor i månaden för mycket fick tillbaka hela 115 000 kronor.

Två andra hyresgäster med kortare hyrestid bakom sig fick återbetalningar med 30 000 respektive 40 000 kronor. En av dem hade haft en överhyra på 83 procent. I stället för framförhandlade 3 449 hade hon fått betala 6 300 kronor.

Läs också Här har hyrorna höjts mest i Göteborg – kärvt för den som måste bo billigt Nya omfattande hyreskravet för 75 000 lägenheter i Göteborg – var fjärde göteborgare berörs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.