Annons

Värden tog ut ockerhyra – nu får hyresgästen tillbaka 115 000

Karlstad Det fanns en överenskommelse om en förhandlad hyra. Men det struntade värden i. På hyresavierna var beloppet upp till 83 procent högre. Nu får ett Karlstadspar tillbaka 115 000 kronor. Två andra hyresgäster får återbetalningar med 30 000 respektive 40 000 kronor.
Foto: Gry Ellebjerg
Karlstadsvärden tog ut ockerhyror genom att skriva in belopp i kontraktet som var upp till 83 procent högre än den framförhandlade hyran.

För bostadsföretaget med flera små hyreshus i Karlstad kunde framförhandlad hyra och debiterad hyra vara två olika saker. Skillnaden var flera tusen kronor i månaden.

En av hyresgästerna tyckte att det verkade konstigt att han skulle betala över 8 000 kronor för sin lilla lägenhet. Mannen kontaktade en anställd på Hyresgästföreningen som kontrollerade i registret och upptäckte att det fanns förhandlingsordning och en fastställd hyra på 5 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägarföreningen hade nämligen för den här värdens räkning förhandlat med Hyresgästföreningen och ingått en överenskommelse om exakt hur hög hyran skulle vara.

För hyresgästen resulterade det i en hyressänkning med drygt 3 000 kronor. Dessutom fick mannen tillbaka 35 000 kronor sedan Hyresgästföreningen hjälpt honom att driva frågan om återbetalning hos hyresnämnden. Läs här.

Efter det började det pratas om värdens hyressättning grannarna emellan. Ytterligare fyra personer gick till hyresnämnden och begärde återbetalning av det de tidigare betalat i överhyror.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Anna Nykvist, förhandlingsledare vid Hyresgästföreningen, var deras ombud.

Annons

– Finns det en förhandlad hyra förutsätter man ju att det är den som gäller. Men det kan man tydligen inte alltid lita på. Tycker man som hyresgäst att hyran verkar konstig kan det vara säkrast att kontrollera med oss.

– Bra att veta, tillägger hon, är att den som har förstahandskontrakt har tio år på sig att begära återbetalning medan den som bor i andra hand måste begära återbetalning inom tre månader.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Inför den nya förhandlingen i hyresnämnden deltog hyresvärden med representant till skillnad mot första förhandlingstillfället.

Förklaringarna till att värden överdebiterat sina hyresgäster gick bland annat ut på att det funnits hälsoproblem i familjen.

– Det är märkligt att man då i alla fall orkar med att sätta ockerhyror, kommenterar Anna Nykvist.

Annons

Hyresgästerna som hon företrädde gick med på en förlikning som innebar att de fick större delen av det de hade begärt i återbetalning utan att riskera en handläggning som skulle kunna dra ut på tiden eller att någon i värsta fall kunde få avslag på sin begäran.

Ett par, i dag bosatt på annan ort, som tidigare hyrt lägenhet av värden i flera år och då betalat drygt 2 500 kronor i månaden för mycket fick tillbaka hela 115 000 kronor.

Två andra hyresgäster med kortare hyrestid bakom sig fick återbetalningar med 30 000 respektive 40 000 kronor. En av dem hade haft en överhyra på 83 procent. I stället för framförhandlade 3 449 hade hon fått betala 6 300 kronor.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.