HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäst får tillbaka 35 000 kronor i överhyra

Karlstad En hyresgäst i Karlstad har betalat över 3000 kronor i månaden för mycket i hyra efter att värden skrivit en högre hyra på kontraktet än den framförhandlade. Nu får hyresgästen sänkt hyra och pengarna tillbaka: totalt över 35 000 kronor.
Foto: Anna Hultberg
En hyresgäst i Karlstad har betalat över 3000 kronor i månaden för mycket i hyra efter att värden skrivit en högre hyra på kontraktet än den framförhandlade.

Hyresgästen flyttade in på en adress i Karlstad i september förra året men hörde i somras av sig till Hyresgästföreningen och undrade om han verkligen betalade rätt hyra för sin bostad: 8300 kronor i månaden.

Hyresgästföreningen kontrollerade i sina register som visade att den framförhandlade hyran var betydligt lägre: 5042 kronor.

När upptäckten gjordes började mannen att betala den framförhandlade hyran i stället. Så från och med augusti sänktes mannens hyra med 3258 kronor per månad.

Men hyresgästföreningen valde dessutom att driva ärendet vidare till hyresnämnden – för att hyresgästen skulle få tillbaka den hyra han betalat in för mycket sedan han flyttade in i september 2018.

Hyresvärden dök inte upp vid förhandlingen och hyresnämnden beslutade att hyresgästen skulle få tillbaka de pengar han betalat för mycket plus ränta: 35 400 kronor.

Värden har tre veckor på sig att överklaga hyresnämndens beslut.

Hyresgästföreningens förhandlade Anna Nykvist misstänker att det finns fler hyresgäster i fastigheten som också betalar för hög hyra.

– Det är inte omöjligt att det finns fler hyresgäster i husen som betalar en icke förhandlad hyra och som i så fall kan ha rätt till återbetalning, säger hon.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.