Värden ville vräka hyresgäst på grund av hans bror – sägs ha slagit fastighetstekniker i huvudet

Det hela utspelar sig en förmiddag i oktober 2024 på en ort i Uppland. Hyresvärdens fastighetstekniker arbetar i en källare då hyresgästens bror, enligt bostadsbolaget, dyker upp och börjar bete sig märkligt. Fastighetsteknikern uppfattar situationen som hotfull, men behöver passera hyresgästens bror för att kunna ta sig därifrån. Enligt polisanmälan slår mannen då fastighetsteknikern i huvudet två gånger.
Incidenten är bara en av flera i och omkring hyreshuset där hyresgästens bror ska ha varit inblandad. Enligt en annan polisanmälan ska han fyra dagar senare efter ett mindre tumult ha tagit en nyckelknippa som tillhörde bostadsbolaget. Hyresvärden skriver också att mannen samma dag ska ha gått till attack mot hyresgästens grannes dörr och skrikit.
Ett par veckor senare får hyresgästen veta att hyresvärden vill vräka honom. Enligt hyresvärden är det hans ansvar att hans bror betett sig illa i samband med besök i hyreshuset och bostadsområdet.
Nämner narkotikabrott en kilometer bort
I hyresvärdens ansökan till hyresnämnden om att få säga upp hyreskontraktet nämner bolaget också att polisen gripit hyresgästens bror för ringa narkotikabrott vid flera tillfällen i närområdet, upp till ungefär en kilometer från lägenheten.
Orimligt, tycker hyresgästen, och poängterar att hans bror är ansvarig för sina egna handlingar. Vid de tillfällen hyresvärden tar upp har brodern inte varit på besök, utan befunnit sig i hyreshuset eller området utan att hyresgästen vetat om det, hävdar han. I de fall han har haft sin bror som gäst har han tagit fullt ansvar för honom och inga otrevliga händelser har inträffat då, skriver hyresgästen till hyresnämnden.

”Man har ansvar för de som besöker en”
Hyresnämnden prövade aldrig uppsägningen, eftersom hyresgästen valde att flytta från lägenheten innan dess. Men vilket ansvar har man egentligen för familj, släkt och vänner, när de befinner sig i närheten av ens bostad?
– Det korta svaret är att man har ansvar för de som besöker en och för att de inte ska härja runt i bostadsområdet. Blir man uppsagd blir det en skälighetsbedömning där man tittar på vad man gjort för att försöka hindra personen från att störa, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.
Lagen ändrades förra året
Hyresgästers ansvar skärptes i juli 2024. Lagändringen innebär bland annat att hyresvärdar lättare kan säga upp hyresgäster om de begår brott som försämrar närmiljön. En skillnad är att man kan blir vräkt för saker som hänt på längre avstånd från lägenheten än tidigare, till exempel vid en busshållplats eller en lekpark intill bostadsområdet. Dessutom har hyresgästen efter lagändringen ansvar för att de andra man bor med och besökare inte begår brott som skapar otrygghet i närområdet.
Frågan är om oinbjudna gäster och personer man inte ens vet att de befinner sig nära ens hem fortfarande räknas om ens besökare. Regeringen konstaterade inför lagändringen att det är svårare för hyresgäster att ha koll på vad andra gör när de inte befinner sig i själva lägenheten. Men om man vet att någon man bor med eller som brukar besöka en tidigare har begått brott så krävs det att man tar till kraftfulla åtgärder för att försöka stoppa personen från att begå nya brott i närområdet. Annars riskerar man att bli av med sin lägenhet.
Hyresgästföreningen var kritiska till lagändringen. Organisationen anser att lagen riskerar att drabba personer som inte själva har gjort något. Det kan till exempel handla om barn som har äldre syskon som begår brott.
”Uppsägning sker väldigt sällan”
Hem & Hyra har sökt hyresgästen utan resultat.
Hyresvärden vill inte kommentera det enskilda fallet. De skriver i ett mejl att de vid störningar brukar börja med att tala med den berörda hyresgästen. Om inte det hjälper skickar de en rättelseanmodan. ”I sällsynta fall hjälper inte heller detta och ytterligare två rättelseanmodan skickas ut. När tre rättelseanmodningar har skickats ut dokumenteras dessa tillsammans med eventuella störningsrapporter ifrån vår trygghetsjour och lämnas över till jurist/advokat. (…) Oftast nås någon form av överenskommelse i hyresnämnden. Verkställighet av uppsägningen sker väldigt sällan och om det sker är detta för att grannar upplever väldigt stor otrygghet”, skriver bostadsbolaget.