Annons

Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden”

Gävle Gavlegårdarna ville vräka Maria Krook för att en annan person bodde i hennes lägenhet samtidigt som hon själv befann sig i Turkiet. Otillåten andrahandsuthyrning, enligt bolaget. Nu får hon bo kvar, men måste hitta en ny lösning för att få ihop ekonomin och hälsan.
Tvådelad bild. Till vänster: närbild på Maria Krooks ansikte, hon ler och har ljust långt hår. Till höger: Bild på en tom sandstrand, hav och himmel. Det ser ut att vara mulet.
Foto: Privat/Pixabay
Maria Krook får bo kvar i sin lägenhet på korttidskontrakt, men har inte råd att bo delar av året i Turkiet utan inneboende, säger hon. Nu måste hon hitta en annan lösning. Att bo i Sverige under vintern försämrar hennes problem med smärta i kroppen.

– Jag har råd att ha kvar lägenheten, men då kan jag inte vistas utomlands. Och jag vet att jag blir dålig i kroppen och kommer att bli sittande hemma om jag inte kommer i väg under vintern. Jag måste ta ett beslut. Men jag har precis landat i det här, säger Maria Krook.

Smärtan minskar i varmare klimat

Som Hem & Hyra tidigare har berättat bor Maria delar av året i Turkiet av hälsoskäl. Efter att hennes man dog behövde hon hitta något sätt att ha råd med det dubbla boendet. Lösningen blev att ta in en inneboende – och Maria Krook var övertygad om att hon hade gjort allting rätt. Men efter tips från grannar anklagade Gavlegårdarna henne för otillåten andrahandsuthyrning och sa upp hennes kontrakt. Exakt var gränsen går mellan att ha en inneboende och att hyra ut i andra hand är en bedömningsfråga, där faktorer som hur stor del av lägenheten den inneboende har tillgång till och om båda är i lägenheten samtidigt kan spela in. Att ha en inneboende kräver inte tillstånd, men det gör andrahandsuthyrning (se faktarutan).

När Maria till sist mötte bostadsbolaget i hyresnämnden i förra veckan slutade konflikten i en förlikning. Hon får rätt att bo kvar i lägenheten på korttidskontrakt, med en månads uppsägningstid. Om hon följer alla regler omvandlas det till ett vanligt hyreskontrakt 1 juni nästa år.

– Men att ha en inneboende om jag själv är bortrest delar av året är uteslutet, tydligen, säger hon.

 

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Svårt att få tag på billigt boende

I stället har hon börjat titta på andra lösningar. Hon är öppen för att flytta till en mindre lägenhet än trean i Hemsta i Gävle. Men det är inte helt enkelt att hitta ett boende som funkar ekonomiskt.

– Jag har tittat på tvåor, men de billigaste skiljer bara 200–300 kronor från lägenheten jag har i dag. Och en nyproducerad tvåa på Läkeroltomten kostar 12 000 i månaden! Det blir i så fall att jag får hyra ett rum någonstans, men då kan inte mina barn och barnbarn bo över när de kommer på besök, säger Maria Krook.

Läs ocksåKvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet

Hon överväger också att söka sig till en privat hyresvärd.

Annons

– Det kan kanske vara lättare att prata med en mindre värd och komma överens om något, säger hon.

Överenskommelsen med Gavlegårdarna i hyresnämnden var trots allt en stor lättnad.

Läs ocksåMaria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”Tvådelat foto. Stora bilden; turkisk flagga mot bakgrund av hav och foten av en udde/ö. Infälld högst upp till höger: porträtt på Maria Krook, bara ansiktet, hon ler mot kameran och har ljust hår.

– Nu har jag i alla fall någonstans att bo. Jag får ta det därifrån, säger Maria.

Fakta: Var går gränsen för otillåten andrahandsuthyrning?
  • Enligt hyreslagens 39 § får hyresgästen inte hyra ut eller upplåta lägenheten i andra hand till någon annan för ”självständigt brukande” utan tillstånd från hyresvärden. Om hyresvärden nekar till uthyrning kan man ibland också få tillåtelse av hyresnämnden.
  • Det står också att ”Om det är fråga om en bostadslägenhet som hyresgästen inte använder som bostad i beaktansvärd utsträckning, ska en upplåtelse av lägenheten eller en del av den alltid anses vara för självständigt brukande”.
  • En kommun som hyr en lägenhet och sen hyr ut den i andra hand ska meddela hyresvärden det, men behöver inte be om tillstånd.
Läs också Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.