HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler värmeböljor väntar – så gör Halmstads största hyresvärd

Halmstad Höga temperaturer och stekheta lägenheter. Nu tar bostadsbolagen mark för fler värmeböljor. Är aircondition lösningen? Nej, helt andra saker måste göras enligt HFAB:s energiexpert.
Foto: Pixabay/HFAB

Extrema temperaturer under ovanligt lång tid och stekheta lägenheter. Så kan sommaren 2018 summeras.
– Ett stort problem, ganska nytt för oss och vi förväntar oss fler värmeböljor. Vi måste bli bättre på att förbereda oss, säger Ulf Johansson, energisamordnare på HFAB, det kommunala bostadsbolaget i Halmstad.

Det handlar om vilka råd som ska ges till hyresgäster om hur värmen bäst stängs ute men för Ulf Johansson handlar det framför allt om själva husen. Han har tidigare jobbat med lokaler och menar att man i mångt och mycket kan tänka på samma sätts som när det gäller lokaler. Där är det viktigt att hålla nere temperaturerna.

Läs ocksåI Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden
I det översta planet med en träkonstruktion blev studentettorna i Halmstad mycket varma. HFAB:s lösning blev ett ”tak” av solceller som håller solstrålarna borta från att nå in lägenheterna.

Bland annat förvånas han över att det är ovanligt med solskyddsfönster i bostäder. Det är någonting som HFAB nu sätter in i all i alla nybyggda lägenheter i öster-, söder- och västerläge. Enligt Ulf Johansson handlar det inte om mörka fönster utan i dag finns solskydd i glas som knappt märks.

Sedan har han framför allt ytterligare tre åtgärder som han förespråkar och som han menar att alla borde tänka på.
1. Arkitektoniska solavskärmare. Långa balkonger eller loftgångar som får fungera som solavskärmare. Bostadsbolag måste också tänka på om det finns skuggande träd i närheten och vad som händer om de tas bort.


2. Material. Sten och betong hanterar värme bäst. Lättare material som trä har inte samma förmåga att hantera värme.
3. Ventilation. Bäst är FTX, ett ventilationssystem med frånluft och tilluft. Att bara ha frånluft, ”ett hål i väggen”, innebär att det bara kommer in varm luft. Om, enligt Johansson, FTX-ventilation är installerat i ett bostadshus man inledningsvis utnyttja värmeväxlaren som en kylväxlare. I nästa steg är det fullt möjligt att komplettera med ett kylbatteri på tilluftskanalen. Kylan kan produceras på flera sätt: fjärrkyla, kompressorkyla och passivkyla (man pumpar upp kallt vatten från ett borrhål).

– Min poäng är att man ska börja med solskyddsglasen, värmetröghet i stommen, kylåtervinningen det räcker långt. Om man vill nå ytterligare längre kan man installera kyla men inte hoppa inte över de enkla åtgärderna för då blir det mycket
kylenergi som ska tillföras, säger Ulf Johansson.

Läs ocksåSommarjobbet blev en fullträff

Han tips är att använda konsulter för att göra klimatberäkningar och som räknar på vilka temperaturer som fås om man bygger si eller så. Sådana klimatberäkningar görs när man bygger kontor.

Loftgångar som skyddar våningen nedanför från sol blev lösningen för plusenergihuset i Harplinge utanför Halmstad.

Att fundera på om airconditioner kan lösa kommande värmeproblem tror han inte alls på.
– Det skulle vara ett misslyckande och kräva en enorm satsning som dessutom drar massor av el.

I all HFAB:s nyproduktion sätts nu solskyddsfönster in och FTX ventilation är standard, men för det äldre befintliga beståndet finns inga självklara lösningar. Där handlar det framför allt för bostadsbolagen att ha bra råd och svar till hyresgäster som lider av för varma lägenheter.
– Det gäller att utnyttja att det nästan alltid på varma dagar är svalare inne i lägenheterna än ute. Stänga dörrar och fönster och vädra först när det är kallare utomhus. Se fler tips i rutan nedan.

Läs ocksåKlimatsmart bygga med gammalt material – pilotprojekt i Helsingborgbygga med gammalt material
Fakta: Det här kan du göra i en värmebölja

– Stäng ute värmen. Är det varmare ute än inne stäng dörrar och fönster. Dra ner persienner, rullgardiner och gardiner.
– Öppna fönster när temperaturen sjunker under kvällar och nätter.
– Fukta ett lakan med kallt vatten och häng det för ett öppet fönster så att vinden som passerar in genom fönstret kyls ned.
– Placera en vanlig bordsfläkt på ett sådant sätt så att den blåser svalare luft mot golvet och varm luft mot taket. Fyll en skål med is och ställa framför fläkten.
– Svalka kroppen med kalla duschar och bad. Drick kallt vatten.
Källa: Svenska Bostäder

Fakta: Aldrig varit som varmt som juli 2018

Enligt Folkhälsoinstitutet har det inte på 260 år varit så varmt i Sverige som det var i juli förra året och höga inomhustemperaturer ledde till hälsoproblem. I en undersökning av Folkhälsoinstitutet angav drygt hälften av de svarande att de haft något symtom kopplat till värmen.
Till följd av klimatförändringar har jordens medeltemperatur sedan mitten av 1800-talet stigit med cirka en grad. Enligt forskare och klimatexperter bidrar det till mer extremväder, vilket vi kommer att se mer av framöver.

Läs också Parter oense om mögel i lägenhet Hyrde "övernattningslägenhet" i flera år – nu är det stopp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.