HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vattenverk kan sätta käppar i hjulet för Edethus byggplaner

Lilla Edet Satsning på Lilla Edets vattenverk kan sätta käppar i hjulet för Edethus nybygge på den gamla badhustomten. ”Om vattenverket behöver byggas ut kan det påverka oss”, säger vd:n Lars Wijkmark.
Foto: Kajsa Wedberg/Edethus
Nu rivs det anrika badhuset i Lilla Edet för att ge plats åt ett nytt hyreshus.

Grävskoporna tar rejäla tuggor ur det anrika gamla badhuset. Nu rivs Västsveriges första badhus, från 1936. För att ge plats åt ett nytt hyreshus. Bakom planerna står det kommunala bostadsbolaget Edethus. Målet är ett femvåningshus med ett 40-tal lägenheter. Läget, en central tomt på Majorsgatan med utsikt över Göta Älv.

Samtidigt kan ett nytt vattenbeslut, fattat av Lilla Edets kommun, sätta käppar i hjulet. För, tvärtemot vad som tidigare sagts, ska vattenverket på Majorsgatan fortsätta att producera dricksvatten till Lilla Edet-borna. Detta sedan samhällsbyggnadsnämnden avbrutit planerna på att bygga en ledning till Trollhättan och börja ta vatten från Trollhättans kommande vattenverk.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

– Det var för många osäkerhetsfaktorer inblandad, risken för högre kostnader är för stor, säger samhällsnämndens ordförande Jörgen Andersson (C), till tidningen Ttela.

Följden blir att det gamla vattenverket på Majorsgatan blir kvar. Till Ttela säger Jörgen Andersson (C) att man nu ska undersöka hur kapaciteten kan ökas i det befintliga vattenverket.

Hem & Hyra har tidigare berättat att Edethus byggplaner fick läggas på is eftersom vattenverket intill behövde byggas ut. Det var först våren 2020, efter att kommunen bestämt sig för att satsa på ledningen från Trollhättan, som det blev grönt ljus för Edethus.

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Så vad händer nu, när vattenverket blir kvar? Vi ställer frågan till Edethus vd Lars Wijkmark.

– Om vattenverket behöver byggas ut kan det påverka våra byggplaner. Men det pågår ett detaljplanearbete och i det får man ta hänsyn till den nya situationen, säger han och tillägger att själva bygget inte är i fara.

Efter rivningen ska geotekniska undersökningar genomföras. Därefter ska ordentliga ritningar tas fram.

Läs ocksåFörvarade stöldgods i vanvårdad lägenhet - 30-årig kvinna vräksHyresnämnden gick på värdens linje. Kvinnan i Lilla Edet tvingas flytta från sin lägenhet på grund av vanvård.

– Det vi tagit fram hittills är mer gestaltningar och en skiss på hur kåken ska ligga. Men vi vill få upp bygghöjden till uppåt fem våningar. Det är viktigt att göra det möjligt för mer folk att bo centralt i Lilla Edet och då måste vi utnyttja den mark vi har, säger Lars Wijkmark.

Läs också Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.