Annons

Vätterhem jobbar mot våld i nära relationer

Jönköping Vätterhem lanserar nu projektet Trygga grannar. Med projektet uppmanar bostadsbolaget sina hyresgäster till civilkurage och omtanke om varandra. Syftet är att minska våld i nära relationer.
Vätterhem jobbar mot våld i nära relationer.

Vätterhem startade upp projektet i juni förra året. Samarbetspartners är bland annat polis, socialtjänst och kvinnojouren.

Sedan i höstas har all personal i Vätterhem utbildats i våld i nära relationer. Nästa steg är att utbilda förtroendevalda i Hyresgästföreningen. Hyresgästerna har redan fått information om projektet genom Vätterhems egna tidning. Dessutom sitter en policy uppe i trapphusen. Policyn anger hur man ska agera om man misstänker våld i nära relationer. På kvinnodagen den 8 mars kommer Vätterhem finnas på plats i sina bostadsområden för att informera och samtala med hyresgästerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Projektet handlar om att vi tillsammans kan hjälpas åt att upptäcka våld i nära relationer och slå larm när något inte står rätt till, säger Christina Odén, hållbarhetschef på Vätterhem.

Med hjälp av ökad kunskap och information ska hyresgäster bli mer uppmärksamma på varandra. Om man misstänker att det förekommer missförhållanden hos grannen, ska man ringa polis och socialtjänst.

Annons

Är det inte redan en självklarhet att man ringer polisen om man till exempel misstänker misshandel hos grannen?

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Tvärtom. Idag lever de flesta hyresgäster sina egna liv. Kontakten mellan grannar och den sociala gemenskapen har minskat. Det visar våra boendeenkäter, säger Christina Odén.

Konceptet Trygga grannar har utvecklats med utgångspunkt i den ideella föreningen Huskurage. Christina Odén ser mycket positivt på satsningen.

Annons

– Med konceptet vill vi uppmuntra hela Jönköping till större civilkurage. Bland annat kommer vi satsa på marknadsföringskampanjer på bussar och på stan.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.