Vätterhem jobbar mot våld i nära relationer
Vätterhem startade upp projektet i juni förra året. Samarbetspartners är bland annat polis, socialtjänst och kvinnojouren.
Sedan i höstas har all personal i Vätterhem utbildats i våld i nära relationer. Nästa steg är att utbilda förtroendevalda i Hyresgästföreningen. Hyresgästerna har redan fått information om projektet genom Vätterhems egna tidning. Dessutom sitter en policy uppe i trapphusen. Policyn anger hur man ska agera om man misstänker våld i nära relationer. På kvinnodagen den 8 mars kommer Vätterhem finnas på plats i sina bostadsområden för att informera och samtala med hyresgästerna.
– Projektet handlar om att vi tillsammans kan hjälpas åt att upptäcka våld i nära relationer och slå larm när något inte står rätt till, säger Christina Odén, hållbarhetschef på Vätterhem.
Med hjälp av ökad kunskap och information ska hyresgäster bli mer uppmärksamma på varandra. Om man misstänker att det förekommer missförhållanden hos grannen, ska man ringa polis och socialtjänst.
Är det inte redan en självklarhet att man ringer polisen om man till exempel misstänker misshandel hos grannen?
– Tvärtom. Idag lever de flesta hyresgäster sina egna liv. Kontakten mellan grannar och den sociala gemenskapen har minskat. Det visar våra boendeenkäter, säger Christina Odén.
Konceptet Trygga grannar har utvecklats med utgångspunkt i den ideella föreningen Huskurage. Christina Odén ser mycket positivt på satsningen.
– Med konceptet vill vi uppmuntra hela Jönköping till större civilkurage. Bland annat kommer vi satsa på marknadsföringskampanjer på bussar och på stan.