Annons

Växjö kommun bryter mot lagen

Växjö ​Växjö kommun tar ut vinstutdelning från Hyresbostäder, trots att bolaget gick i förlust 2009. Från Växjöhem tar kommunen ut mer i vinstutdelning än vad bolaget gick i vinst. I båda fallen bryter kommunen mot lagen, visar Hem & Hyras granskning.
I Växjö betalar hyresgästerna hos Hyresbostäder, Växjöhem och Vidingehem vinst till kommunen på två olika sätt. Dels genom vinstutdelning (aktieutdelning) och dels via koncernbidrag, vilket är att räkna som en utdelning.
Förutom koncernbidraget tar Växjö kommun ut nästan 2,3 miljoner kronor i vinstutdelning från Hyresbostäder trots att bolaget gick närmare 1 miljon kronor back och från Växjöhem tar kommunen ut en större vinstutdelning än den faktiska vinsten, visar årsredovisningarna för 2009.
Vinstutdelningarna tas från bolagens fria kapital, vilket är tidigare års vinster i en samlad pott. Det är pengar som bolaget kan använda för investeringar i verksamheten.
– Ägaren har satt in aktier och då är det rimligt att de ska få ränta på pengarna. Och jag påstår att vi inte går i förlust, säger Kenneth Faaborg, vd för Hyresbostäder.
Jasså?
– Det intressanta är resultatet efter finansiella poster, innan bokslutsdispositionerna. Där visar vi ett positivt resultat på 8,7 miljoner kronor, säger Kenneth Faaborg.
Vinstutdelning tas alltid ut på årets resultat så oavsett om Faaborg anser att det går bra för bolaget, kan inte bolaget ge vinstutdelning när det inte finns någon vinst att dela ut.
Kommunalrådet Bo Frank (M) säger:
– Vinstutdelning är ett ägarkrav från fullmäktige och det ligger på hela koncernen och sammantaget går koncernen i vinst. Fullmäktige har fattat beslut om uttag från bolagen enligt konstens alla regler. Och enligt den information vi har fått så kan vi göra så här.
Även om koncernen går i vinst så är det bolagen var för sig som ger utdelning till kommunen. Att göra så som Växjö kommun gör strider mot gällande lagstiftning.
I förordningen om skälig utdelning från allmännyttiga bostadsföretag står följande i första paragrafen:
”Utdelning från allmännyttiga bostadsföretag får högst motsvara den genomsnittliga statslåneräntan under föregående räkenskapsår med ett tilllägg av en procentenhet. Utdelningen får dock inte överstiga bostadsföretagets resultat för föregående räkenskapsår.”
När Bo Frank får höra detta så hänvisar han till kommunchefen Ove Dahl, även chef för koncernbolaget. Ove Dahl i sin tur hänvisar till koncernens vice vd Lars Sjökvist.
– Det är väldigt komplicerat detta, säger Lars Sjökvist.
– Det är exakt lika mycket pengar som tidigare år så det här är mer en definition. Vi har ändrat på fördelningen mellan koncernbidrag och aktieutdelning. Men summan är den samma som tidigare.
Men ni bryter mot lagen?
– Det här är en komplicerad fråga och jag säger igen att det finns en oklarhet i vad som är vad, en oklarhet i begreppen. Vi har valt att kalla det för aktieutdelning. Vi hade kunnat skicka koncernbidrag i stället. Vi tycker inte att vi, alltså kommunen, plockar ut mer pengar än vi gjort tidigare, säger Lars Sjökvist.
Växjö kommun struntar helt enkelt i lagen och har inga planer på att göra om årsredovisningarna.
– Nej, detta är ju taget av bolagsstämman, men vi ska se över detta till nästa år, säger Lars Sjökvist.
Sjökvist hänvisar även till ett nytt lagförslag ”Förändrade villkor för kommunerna som ägare av allmännyttan”, som väntas träda i kraft nästa år. Det innebär bland annat att kommunen måste räkna ihop all pengaöverföring från bolaget, det vill säga både koncernbidrag och vinstutdelning.
– Då kommer det att bli mer tydligt och vi kommer självklart att anpassa oss efter det, säger Lars Sjökvist.
Hyresbostäders resultat visar 981 000 kronor i förlust 2009. En förlust har inte hänt sedan 2003 och vid det tillfället krävde kommunen ingen vinstutdelning. Den här gången tar kommunen en vinstutdelning på nästan 2,3 miljoner kronor.
Växjöhems vinst för 2009 blev 2,6 miljoner kronor. Samtidigt kräver kommunen 2,7 miljoner kronor i vinstutdelning.
Vidingehems vinst för 2009 blev 2,8 miljoner kronor. Kommunen tar hälften, 1,4 miljoner kronor i vinstutdelning.
De tre bolagen ingår i kommunens koncern VKAB, Växjö kommunföretag, tillsammans med Växjö fastighetsförvaltning, Växjö energi, Växjö energi elnät, Wexnet, och Videum.

Annons
Läs också Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Kommunen vill ta rekordsumma från allmännyttan – ”de vill täcka upp för dåliga affärer” Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan Säljer Leos hus och lägger vinst på skolor - "Borde gå på skatten" Så plockar kommuner ut miljarder ur allmännyttan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.