Annons

Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden

Nyheter Årets hyreskrav är högre än någonsin – 12 procent. Men hyresvärdarnas vinster är mer än dubbelt så stora, visar en ny rapport från Hyresgästföreningen. 28 värdar landet över har granskats, se hela listan.
Foto: Getty Images

Det är hyresförhandlingstider och med de senaste årens inflation är kraven högre än någonsin tidigare. Från branschorganisationen Fastighetsägarna har yrkandena hittills konsekvent legat runt 11-12 procent

För en hyra på 8 000 kronor motsvarar det nästan 1 000 kronor mer i månaden. Men enligt en ny rapport från Hyresgästföreningen är den genomsnittliga vinsten mer än dubbelt så stor. Över 2 000 kronor blir till vinst för hyresvärden i samma exempel.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Vinsterna motsvarar 28 procent av hyran

I den nya rapporten har 28 privata fastighetsföretag granskats. Siffrorna från deras årsredovisningar visar att vinsterna motsvarar 28 procent av hyran de senaste fem åren. 

– Det är inte förvånande. Vi vet sedan tidigare att det är en lönsam bransch och att den varit det över tid. Det som förvånar oss är hur stor skillnad det är på hur fastighetsägarna låter på debattplats och hur de låter i sina årsredovisningar, säger Martin Hofverberg, chefekonom på Hyresgästföreningen.

– Det är sådana undergångstoner i debatten men läser man årsredovisningarna så har de snart ridit ut stormen och vinstmarginalerna är goda.

Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat"

Martin Hofverberg på Hyresgästföreningen.

De 28 företagen i rapporten är en blandning av större och mindre bolag från olika delar av landet. Målet är att ge en representativ bild av läget.

Det är bara bolag med offentliga årsredovisningar som undersökts och vinsterna varierar från minus tre procent till nära 60 procent.

Annons
Läs ocksåHyreshöjningarna 2024: "Folk är oroliga att inte klara det"Höjning av hyra. KBAB. Procent. Hyresförhandlingar, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen. Hyresvärdar. Värd.

Är det inte rimligt att privata fastighetsägare gör vinst?

– Jo, men fastighetsägarna får det att låta som att man inte kan tjäna pengar på att driva fastighetsbolag i Sverige. Det är en lönsam bransch och har så varit under en lång tid. När vi nu går in i sämre tider så ska kan inte kostnaderna vältras över direkt på hyresgästerna.

I er rapport framgår att snittvinsterna legat på ungefär 28 procent över alla dessa år, är det en rimlig nivå?

– Det är svårt att besvara vad som är en rimlig nivå, men när de nu har haft de här vinsterna så menar jag att de har en utrymme att leva med lite lägre nivåer i ett par år.

Fastighetsägare är oroliga för ekonomin trots vinst

Dagen innan Hyresgästföreningen släppte sin rapport gjorde just Fastighetsägarna ett eget utspel. En enkätundersökning bland medlemsföretagen visar att det finns en utbredd oro för ekonomin.

Där framgår att allt fler hyresvärdar avstår från standardhöjande åtgärder och att tidplaner för underhåll ses över. Den slutsatsen får Martin Hofverberg på Hyresgästföreningen att reagera:

– Tongången från fastighetsägarna är att när de får ökade kostnader, och vad de tycker är otillräckliga hyresökningar, så måste de direkt skära på underhållet. Men det faller dem aldrig någonsin in att skära på vinsterna. Jag tror inte att det finns någon annan bransch där man alltid förväntar sig samma vinstnivåer oavsett vad som händer i omvärlden.

Värdar: ”Har inte gått att spara i ladorna”

Men hos Fastighetsägarna är alltså oron för ekonomin stor, enligt organisationens egna undersökning.

Annons

– Problemet är kombinationen av höjda räntor och låga hyror. Om hyrorna inte tillåts följa den samhällsekonomiska utvecklingen kommer det investeras ännu mindre och det kommer också bli svårt att underhålla och renovera det befintliga beståndet, säger Rikard Ljunggren vd för Fastighetsägarna GFR, med medlemsföretag i Västra Sverige.

Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna

Men istället för att skära i underhållet finns det väl vinster att ta av i svårare tider?

– Det är viktigt att skilja på vinst som kommer från värdeökningar i fastigheterna och vad som kommer från kassaflödet i form av hyran. Värden på fastigheter har stigit under de senaste åren, eftersom räntorna varit låga. Men under i stort sett hela 2000-talet har realhyran varit oförändrad och senaste året till och med fallande. Det har alltså inte gått att samla i några lador när vi nu gått in i en period av kraftigt ökade kostnader på mycket kort tid.

Rikard Ljunggren är inte bara kritisk mot hur Hyresgästföreningen räknat i sin rapport. Han tycker inte heller den fångar situationen för mindre hyresvärdar särskilt väl.

– 90 procent av hyresvärdarna är småföretag med bara någon enstaka fastighet. Det gör urvalet i rapporten något missvisande utifrån det perspektivet.

Fakta: Fastighetsvärdarnas vinst per hyreskrona 2022

Källa: Hyresgästföreningen

Siffror ur rapporten: Privatvärdarnas ekonomi 2022

Läs också Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Så blir du varken lurad eller luspank när du förhandlar hyran direkt med värden Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.