Annons

Växjö satsar på bo-hjälp till nyanlända

Kronoberg För att hjälpa nyanlända att hitta boende hos privata och kommunala värdar och därtill stödja dem i hur ett boende i Sverige fungerar har Växjö kommun startat projekt Växjöbo.
Foto: Annika Wallsson
Lisette Peredes, projektledare för Växjöbo.

I år ska Växjö kommun totalt ta emot 68 familjer som fått uppehållstillstånd, nyanlända. Men det saknas rutiner och arbetssätt för hur kommunen ska kunna uppfylla Bosättningslagen som trädde i kraft 2016, se faktaruta.

I samarbete med de kommunala bostadsbolagen Växjöbostäder och Vidingehem samt det sociala företaget Äppelkärnan har kommunen dragit i gång Växjöbo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är svårt med bostäder över lag och Växjö kommun har hittills haft stora svårigheter med bostadsförsörjningen för nyanlända, säger Lisette Peredes, projektledare för Växjöbo, och fortsätter:

– Vi behöver hitta rutiner och metoder för hur vi ska klara detta. Med projektet hoppas vi kunna säkra mottagning och etablering av nyanlända med särskilt fokus på bostadsförsörjning.

Lisette Peredes förklarar att en trygg boendesituation även är en förutsättning för att nyanlända på bästa sätt ska komma i gång med sin etablering, lära sig svenska och komma ut på arbetsmarknaden.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

– Nyanlända har inga poäng i bostadsköer och står långt från arbetsmarknaden. Det är ett dilemma, säger Lisette Peredes.

Annons

En viktig del av projektet är att hitta privata hyresvärdar som kan tänka sig att hyra ut.

– Vi vill kartlägga vad som behövs för att öka deras uthyrningsvilja. Rent krasst kan det ibland bara handla om fördomar och rädslor. Vi behöver veta vad som behövs för att privata hyresvärdar ska känna sig trygga i att hyra ut till nyanlända, säger Lisette Peredes.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

För detta har Äppelkärnan anställt en bostadsfinnare, vars uppgift är just att hitta bostäder hos privata fastighetsägare. Äppelkärnan bidrar även med en bostadspedagog. Växjöbo handlar inte bara om att ha någonstans att bo. Det handlar även om hur man bor. Hur samhället fungerar, hur oskrivna regler kan tolkas, hur tvättstugan fungerar och hur man sköter om sin lägenhet.

– Det vi hoppas på är att kunna ta fram ett en boskola som kan användas både hos de privata värdarna och de kommunala. Att vi hittar ett koncept och sedan använder det utifrån behoven. Det tror jag gynnar alla, att alla får samma information. Jag hoppas vi kan arbeta fram en Växjöboskola, säger Lisette Peredes.

Bakgrunden till projektet är även att Växjö kommun sedan första januari i år flyttat ansvaret för Bosättningslagen till de kommunala bostadsbolagen. Anledningen var främst för att de nyanlända som enbart har behov av bostad inte ska möta socialtjänsten som första kontakt i nya hemkommunen.

Annons

– Det är viktigt att vi kan säkerställa övergången av ansvaret och hitta ett långsiktigt och effektivt arbetssätt för hanteringen av Bosättningslagen i kommunen, säger Lisette Peredes.

Tanken är inte att det under projekttiden, som är ett år, ska ha löst sig med boendet för alla.

– Vi vet att vi inte hinner allt på ett år. Men det är bra om projektet kan starta upp en grund att bygga vidare på, säger Lisette Peredes.

Växjöbo finansieras av Växjö kommun och Länsstyrelsen i Kronoberg.

Fakta: Bosättningslagen och Växjöbo
  • Bosättningslagen trädde i kraft i mars 2016. Lagen innebär att alla kommuner är skyldiga att efter anvisning ta emot nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd.
  • Syftet med lagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun, och därmed kunna påbörja etableringen i samhällslivet och på arbetsmarknaden.
  • Växjö ska i år ta emot 68 familjer. För att vaska fram bostäder till familjerna har kommunen startat projekt Växjöbo. Förutom att hitta bostäder ska nyanlända även få kunskap i vad det innebär att bo i Sverige och hur boendet fungerar.
Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.