HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vd:n tror inte på lågprisrust

Sala ”Visst går det att lågprisrenovera. Men det är inte den väg vi valt. Salabostäder ska erbjuda fräscha och bra lägenheter med dagens standard.” Det säger vd:n Bernard Niglis om situationen på Åkra med hyresgäster som riskerar att tvingas flytta.
Foto: Monika Steczko/Mats Jonsson
Salabostäders vd Bernard Niglis säger att företaget inte renoverar bara för dagens hyresgäster, utan även framtidens. Lägenheterna ska klara ytterligare 40 år.

Som Hem & Hyra berättat tidigare i veckan är man i den lokala Hyresgästföreningen allvarligt oroade för att många inte får råd att bo kvar i sina hem när Salabostäder nu fortsätter stamrenovera lägenheterna på Åkra utan statsbidrag och sjuårig hyresrabatt.

Från Hyresgästföreningens sida vill man bromsa upp processen och titta på alternativa lösningar som innebär att  hyresgäster inte behöver lämna sina hem.

Läs ocksåHyror klara för renoverade lägenheter i Eriksberg

Bernard Niglis är fullt införstådd med att alla inte har ekonomi för att kunna bo kvar när renoveringshyrorna slår igenom.

– Men så är det också för de som bor i lägenheterna vi renoverat med statsbidrag. Rabatterna är tidsbegränsade. När de upphör finns risken att alla kommer på en gång och vill byta bostad. Då får vi svårt att hantera det.

Att inte renovera alls eller att renovera extra billigt är inget alternativ, enligt Bernard Niglis.

Läs ocksåPunktrenoveringar hos Robert Dickson upprör

– En väldigt stor andel av våra lägenheter är byggda under 20 år på 60- och 70-talet. Nu är vi i tidsnöd. Lägenheterna och stammarna är väldigt slitna.

Hyresgästföreningen vill undersöka billigare varianter som leder till mindre dramatiska hyreshöjningar.

– Visst, det är fullt möjligt. Men det är inte den vägen som vi valt. Vi vill ha ett boende som speglar dagens standard. Det handlar inte om någon lyx. Men vi ska ha fräscha och bra lägenheter som klarar ytterligare 40 år. Vi bygger inte bara för dagens hyresgäster, utan även för framtidens. Våra hyresbostäder ska inte vara andra klassens boende, säger Bernard Niglis.

Läs ocksåKom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping

En annan variant som Hyresgästföreningen lyft upp till diskussion är att Sala kommun går in och tar ett ägaransvar genom att ge bidrag motsvarande det bortplockade statsbidraget för att renoveringshyrorna ska kunna hållas nere.

Men det är ingenting som Bernard Niglis tror på.

– För att det ska vara möjligt måste det vara lagligt att flytta pengar på det sättet. Dessutom måste det vara en kommun som har råd att ge.

När nästa etapp på Åkra är färdigprojekterad, och det är känt vilka kostnader det kommer att handla om, förutsätter Bernard Niglis att det blir en förhandling med Hyresgästföreningen om intrappning av den nya hyran med årliga maxbelopp för hur stora höjningar som stegvis kan införas.

– Det blir ett problem för dem som måste flytta på sig. Men det går att hantera via den omsättning vi har. Att avstå renovering eller att skapa ett sekunda boende är däremot inget alternativ.

Läs också Nu höjs hyrorna för 73 000 hushåll i Göteborg Nyköpingshem sa nej till medlingsförslag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.