Annons

”Vi får inte ställa folk mot folk”

Stockholm Flera kommuner förmedlar privata bostäder i andra hand till nyanlända. Nu startar också Stockholm en andrahandsförmedling. Men Hyresgästföreningen är kritisk till speciallösningar.

Har du en bostad att hyra ut? I så fall är flera kommuner intresserade av att använda den som boende för nyanlända. De har startat andrahandsuthyrning av privata bostäder, rum och lägenheter, för att skapa genomgångsbostäder för nyanlända. I Stockholm är hyran satt till 4 000 för ett rum eller 12 000 kronor för en villa. Hyresgästföreningen är kritisk till att en viss grupp bostadssökande får en gräddfil.

Bakgrunden är bosättningslagen från i mars i år, som innebär att kommunerna i Stockholms län ska ta emot 6 689 personer i år och 8 781 nästa år. Flera kommuner säger sig inte klara uppdraget. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi får inte ställa folk mot folk. Idén är välkommen, men kommunen har redan bostadsförsörjningsansvar åt alla som behöver, också hemlösa och studenter som sover i tält. Stockholms Stad har redan ett kommunalt bolag som förmedlar bostäder. Det är bra att alla tomma lägenheter, rum eller hus förmedlas till de mest behövande utifrån deras förutsättingar, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen i Stockholm, och fortsätter.

– Vi ska öppna dörren för våra nya grannar, självklart. Det är bra att alla hjälps åt. Vi välkomnar initiativet som sådant och uppmanar alla att vara behjälpliga.

Annons

Bostadsförmedlingen vill dock inte syssla med andrahandsförmedling. I augusti sa de nej till ett förslag att skapa en annonsplats eller förmedling av andrahandskontrakt.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder ser privatuthyrning som ett sätt bland flera för kommunerna att ta emot nyanlända.

– Nu är vi i en nödsituation och då behövs en kombination av åtgärder. Det finns redan ett etablerat verktyg för kommunerna att ge förturer, det bör man använda i första hand. Men det är inte framtidens lösning, det viktiga är att bygga bostäder och hålla i bostadsproduktionen över tid, avslutar hon.

Annons

 

Läs ocksåOckerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengarÖverhyra och ockerhyra
Läs också Tog 7 000 kronor i hyra för ett rum – nu krävs värden på 59 000 kronor Nils hyrde en villa – blev stämd på 300 000 kronor: "Otroliga summor" Värdens knep för att avslöja hyresgästen – stängde av strömmen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.