HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Vi har sagt upp hyresavtalet”

Härnösand Migrationsverket vill inte längre inhysa asylsökande hos Calle & Co i Härnösand. De har sagt upp kontraktet till årsskiftet.
Foto: Åsa Eriksson
Dålig värme. När Hem & Hyra träffade de asylsökande för ett år sedan var det bara några plusgrader inomhus. Ett fel som nu åtgärdats, men alltför många består enligt Migrationsverket som nu hittat andra boenden.

Flyktingströmmen har avtagit i styrka och trycket på bostäder är inte lika stort längre. Migrationsverket drar därför ner på antalet bostäder i Västernorrland.
De lägenheter som fortfarande behövs för verksamheten kommer efter årsskiftet att hyras av allmännyttan och privata hyresvärdar. Men inte av Calle & Co.
– Vi har sagt upp alla lägenheter på Seminariegatan, Storgatan, Kastellgatan och Eriksbergsgatan. Totalt 13 lägenheter, säger Tobias Brännlund, enhetschef på Migrationsverket region Nord.
– Vi har konstaterat mycket fel och brister vid besiktningar och de åtgärder vi begärt har inte gjorts och vi får ingen respons från hyresvärden, säger Brännlund.
En besiktning visade på 42 brister som krävde åtgärd och vid en annan konstaterades 59 brister i 17 lägenheter.
Migrationsverket övervägde att göra en anmälan till hyresnämnden, men beslutade sig sedan för att i stället säga upp kontrakten.
– Det är viktigt med en bra boendemiljö för de asylsökande och att hyresvärden har en underhållsplan om det uppstår fel och brister.
De boende kommer att omplaceras på orten eller i närliggande städer som Timrå, Sundsvall eller Ånge i väntan på besked om asyl.

Hem & Hyra Norrland skrev om Calle & Co:s hyresgästers missnöje i våras. Fastighetsägaren Calle Lundqvist fick då uttala sig i en artikel och erbjöds möjlighet att läsa texten före publicering, vilket han avstod från.
När vi nu ringer och ber om en kommentar kring Migrationsverkets uppsägning av kontrakten anser han sig misskrediterad av Hem & Hyra och vill inte tala med tidningen.

Annons
Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"
Annons
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.