HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

”Viktigt för oss att agera oerhört resolut”

Helsingborg Medlemsrekryteraren i norra Skåne fick sparken efter att ha missbrukat sin roll i Hyresgästföreningen. Hur kunde det egentligen hända och vilka är reglerna?
Foto: Anna Hultberg & Gry Elljeberg
Richard Mortenlind arbetar som regionchef för Hyresgästföreningen i norra Skåne.

På regionkontoret i Helsingborg pågår ett känsligt personalärende. En medlemsrekryterare har blivit uppsagd efter att en lång rad anklagelser riktats mot honom. Dels anklagas han för att ha undanhållit att han i själva verket är fastighetsägare och hyresvärd, och dels för att ha agerat i strid mot Hyresgästföreningens etiska regler.

Kan en anställd vid Hyresgästföreningen samtidigt vara hyresvärd?
— Som jag ser det är det olämpligt att både vara anställd inom Hyresgästföreningen och vara hyresvärd på affärsmässiga grunder. Om jag fick en fråga från en medarbetare som övervägde att bli fastighetsägare på affärsmässiga grunder skulle jag inte acceptera detta, säger Richard Mortenlind och fortsätter:
— Oavsett hur goda föresatser man än har som hyresvärd så kan man hamna i situationer där de båda rollerna blir svårförenliga och där förtroendet hos våra medlemmar för dig som företrädare för Hyresgästföreningen påverkas negativt, säger Richard Mortenlind.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Ett dygn efter att ni informerats om missförhållanden så avskedades medlemsrekryteraren. Varför som snabbt?
— Det är en uppenbar risk att vårt anseende som medlemsorganisation kan försämras om man misstänker att vi företräds av personer som uppträder på det här sättet. Vi är en förtroende organisation där vårt anseende och förtroende bland medlemmarna bygger på att de känner att vi företräder dem på ett tryggt sätt. Därför har det varit viktigt för oss att agera oerhört resolut i den här frågan, säger Richard Mortenlind, regionchef i norra Skåne.

Annons

Hur kommer det sig att ni inte vetat om att medlemsvärvaren ägde en fastighet och var hyresvärd?
— Medlemsrekryteraren har arbetat på Hyresgästföreningen i omkring åtta år. Dels här i norra Skåne och på kontoret i Malmö. Han har ägt sin fastighet i två år och det var vid vårt första besök i fastigheten som vår nyanställda medlemsrekryterare tystades av honom, säger Johan Perup, enhetschef för medlemsrekrytering.

Vad gör ni för att inte hamna i en liknande situation igen?
— I samband med att vi rekryterar så är vi alltid noggranna med våra frågor och referenstagning spelar en stor betydelse. Men några andra registerkontroller utför vi inte. Vi ser att detta är ett unikt fall och vi har aldrig varit med om något liknande tidigare. Vi har inga planer på att gör någon bakgrundkontroll av våra nuvarande medarbetare som vi har ett väldigt stort förtroende för, säger Richard Mortenlind.

Annons
Läs ocksåEfter årets rekordhöjning – nu kommer nästa hyressmäll, Lars, 71: ”Ett svek”Lars Toftmar, hyresgäst i Ystad.
Läs också Värden bröt upp Rogers källarförråd - skulle vårstäda Efter flera misstag - nu får hyresgästerna anmäla felen till en jurist Hyresgäster utan el hela vintern – nu kan även vattnet stängas av

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.